Bålmad har traditionelt været forbundet med kødretter, men det er ved at ændre sig i takt med en større interesse for klimavenlig og vegansk mad.
Her kan du få inspiration til en tur i skoven, eller lækker mad hjemme i haven, med tre enkle planteretter, som du kan lave på et bål.
Der er noget helt særligt ved at tænde et bål i det fri og lave sin egen mad over gløderne, ikke mindst her om efteråret, hvor bladene på træerne skifter farve og vejret bliver koldere. Den friske luft, varmen fra bålet og duften af brændt træ giver næring til både krop og sjæl.
Der en hyggelig stemning forbundet med at samles omkring et bål med familien eller en gruppe venner, mærke varmen fra den knitrende ild og spise et måltid sammen. Har du børn er det samtidig en hyggelig aktivitet at tænde bål, og der opstår masser af læring og ikke mindst nærvær, når vi involverer børnene i madlavning i det fri.
Hvis du er veganer eller vegetar, har det måske ikke tidligere haft din store interesse at lave mad over et bål. Traditionelt forbinder vi nemlig den mad, som vi laver i det fri med kød: Bøffer på grillen og pølser på pinde omkring bålet.
Mødes man med venner og familie til grill - eller bålmad - ender man som veganer og vegetar ofte med at spise salaten og kartoflerne, mens resten af selskabet guffer det grillede kød og diskuterer, om det har fået lige nok eller lidt for meget.
I de senere år er der dog sket en stor udvikling med vores madvaner. Flere og flere mennesker har fået øjnene op for at spise vegansk og vegetarisk. Nogle fordi de føler, at det er sundere og andre fordi det er mere klimavenligt at undgå kød eller på grund af dyrevelfærd. For nogle er det måske begge dele. Og endnu flere har bare fået øjnene op for, at vegansk og vegetarisk mad smager godt og kan være et dejligt supplement til den kost, de ellers spiser.
Uanset om du er i den ene eller den anden kategori, findes der heldigvis mange lækre veganske retter, som du kan lave i det fri, så du kan opleve glæden ved bålmad.
Hvor skal du lave dit bål?
I de danske skove er der mange gode muligheder for at lave bål på en etableret bålplads. Her finder du nogle gange også shelters og halvtag, som man kan sidde under og spise. Det kan gøre turen lidt lettere, især hvis vejret er udfordrende, og du har børn med.
I danske skove må du ikke uden videre lave bål i det fri, men heldigvis er der i forvejen etableret mange skønne bålpladser, som du frit kan benytte, som også ofte ligger dejlige steder, for eksempel i en lysning eller ved en sø.
Se mere på linket fra naturstyrelsen her:
https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/aktiviteter/spis-i-naturen/
Udstyr
Der er nogle ting, som er praktiske at have med, hvis du gerne vil lave et vegansk måltid på bål. Hvad du har brug for, varierer alt efter, hvilken ret du vil lave, men her er et par ting, der kan være nyttige at have med:
Visse af Naturstyrelsens bålsteder har allerede en rist installeret på bålpladsen, men det er ikke alle steder, hvor du kan være sikker på det. Det kan også føles mere trygt med din egen rist, hvis du er bekymret for hygiejnen.
Hygiejne
Det kan være svært at holde en høj hygiejnisk standard, når man står midt ude i en skov og laver sit måltid – ikke mindst hvis man samtidig har mindre børn med.
Man må indtage den holdning, at en lille smule snavs kan være sundt, men du skal selvfølgelig være opmærksom på at holde madvarer rene og frie for jord.
Hvis du er bekymret for hygiejnen, kan det være en fordel at have et par viskestykker med eller et lille stykke voksdug, som du kan lægge under det sted, hvor du står med madvarerne.
Det kan være en fordel at forberede noget af maden derhjemme, især hvis du er ny i forhold til bålmad, så du sikrer dig, at det bliver en positiv oplevelse fra starten. Så kan du altid blive mere ambitiøs, efterhånden som du får flere erfaringer.
Sørg for at have vand med til at skylle grønsager og køkkenredskaber og i disse post Corona tider kan det også være en fordel med en håndsprit, så dem der laver maden kan spritte hænderne af, inden I går i gang – det gælder ikke mindst med mindre børn.
To nemme veganske retter på bålet – og en dessert
Her får du inspiration til to nemme veganske retter, som de fleste kan lide og som kan laves på bålet – eller som du kan forberede delvist hjemmefra. Og så selvfølgelig en dessert. Alle tre retter kan laves glutenfri.
Velbekomme 😊
Bagte søde kartofler med refried beans
4 personer
Det skal du bruge:
4 store søde kartofler
Lidt ramsløg (Hvis det er forår kan du måske selv plukke i skoven. Om efteråret er det kun løgene du kan bruge.)
Olivenolie
2 kartoner eller dåser kidney bønner (eller sorte bønner)
1 karton eller dåse flåede tomater
2 løg, fint snittede
2 fed hvidløg, fint snittede
1 lille rød chili
To spsk. bouillon
1 spsk. spidskommen
Evt. en knivspids røget paprika
Salatblade – eventuelt rucola eller sandsennep (vild ruccola) - til servering.
En lime
Sådan laver du refried beans
Steg løg og hvidløg i olivenolie sammen med spidskommen og paprika i gryden over ilden (eller derhjemme ☺). Tilsæt de drænede kidney bønner, chili, bouillon og de flåede tomater. Tilsæt vand, hvis du vil have det mere lindt. Lad det simre 10-15 minutter.
Sådan laver du søde kartofler på bålet
Lav et kryds med en kniv midt på hver kartoffel, hæld en lille smule olivenolie på og læg lidt ramsløg ved. Pak dem så ind i hver deres stykke sølvpapir. Vent til flammerne på bålet er blevet til gløder og placér kartoflerne forsigtigt i bålet. Efter ca. 20 minutter, tag en af dem ud med en tang, og tjek om den er bagt færdig, før du tager de andre ud.
Forberedelse derhjemme
Afhængig af hvor ambitiøs du er i forhold til det at lave mad i det fri, kan du eventuelt forberede dine refried beans hjemmefra. Medbring dem i en lukket beholder, så du kun skal varme dem, når du kommer frem. Alternativt kan du lave dem i en gryde på stedet, som beskrevet ovenfor.
Udstyr
Bålstativ eller bålgrill, bålpande, gryde, tang, bålhandsker, sølvpapir, skærebræt og kniv. Tallerkener og bestik.
Når du kommer frem
Start dit bål med det samme, sådan at flammerne har lagt sig og bålet er begyndt at gløde, når du starter madlavningen.
Smid dine indpakkede kartofler direkte ind i gløderne og lad dem bage der i 15-20 min.
Sæt dit bålstativ op over ilden og læg risten på.
Placér din gryde på risten og enten varm dine refried beans eller lav retten i gryden, som beskrevet ovenfor.
Servering
Når kartoflerne er færdige, tager du dem ud af bålet med tangen og fjerner sølvpapiret. Placér kartoflen på en tallerken. Dine refried beans kan enten hældes over kartoflen eller serveres ved siden af sammen med salaten og en kvart lime.
Dhal med ris
4 personer
Det skal du bruge:
Olivenolie
250 gram røde linser
1 karton eller dåse flåede tomater
1 karton eller dåse kokosmælk
1 løg, fint snittet
2 fed hvidløg, fint snittede
2 spsk. karry eller karrypasta
1 spsk. spidskommen
0,5 spsk. stødt koriander
5 dl grønsagsbouillon
Frisk koriander til servering
4 dl basmati ris
Sådan laver du dhal med ris
Steg løg og hvidløg i olivenolie sammen med karry, spidskommen og koriander i gryden over ilden (eller derhjemme ☺)
Tilsæt røde linser sammen med bouillon og flåede tomater. Lad det simre i 20-25 minutter og tilsæt så kokosmælk gradvis, indtil du har den konsistens, du kan lide. Lad retten simre videre et par minutter før servering.
Risene koges med 8 dl vand i ti minutter og står og trækker i ti minutter.
Forberedelse derhjemme
Afhængig af hvor ambitiøs du er i forhold til det at lave mad i det fri, kan du eventuelt forberede dhalen hjemmefra. Medbring dem i en lukket beholder, så du kun skal varme dem, når du kommer frem. Alternativt kan du lave den i en gryde på stedet, som beskrevet ovenfor.
Udstyr
Bålstativ eller bålgrill, 2 gryder, skærebræt og kniv. Tallerkener og bestik.
Når du kommer frem
Start dit bål med det samme, sådan flammerne har lagt sig og bålet er begyndt at gløde, når du starter madlavningen.
Sæt dit bålstativ op over ilden, placér din gryde og enten varm din medbragte dhal eller lav retten i gryden, som beskrevet ovenfor. Mens den trækker, kan du lave risene.
Servering
Servér din dhal på en tallerken sammen ris og pynt med koriander.
Bananpandekager til dessert
8 små pandekager
Det skal du bruge:
2 små bløde bananer
Lidt kokosolie
150 gram hvedemel (eller ris eller boghvedemel, hvis du foretrækker glutenfrit)
1 spsk. sukker
1 tsk. bagepulver
1 knivspids salt
Ca. 2 dl plantemælk
1 planteæg eller hørfrø 'æg'
Blåbær og/eller syltetøj.
Evt. tahin
Sådan laver du pandekagedejen
Bland sukker, salt og bagepulver i melet og rør plantemælken i sammen med planteægget. Pisk, indtil dejen er lind. Mos bananerne og rør dem derefter i dejen.
Forberedelse derhjemme
Afhængig af hvor ambitiøs du er i forhold til det at lave mad i det fri, kan du eventuelt forberede dejen hjemmefra. Medbring den i en lukket beholder.
Udstyr
Bålstativ eller bålgrill, bålpande, suppeske, spatel. Tallerkener og bestik.
Når du kommer frem
Start dit bål med det samme, sådan at flammerne har lagt sig og bålet er begyndt at gløde, når du starter madlavningen.
Sæt dit bålstativ op over ilden, placér din bålpande. Hæld en suppeskefuld pandekagedej på panden og steg ved moderat varme til den er gylden og slipper panden. Vend og steg færdig.
Servering
Servér pandekagen med blåbær eller syltetøj. Du kan også bruge tahin sammen med bær eller syltetøj for en større mæthedsfølelse.
]]>Bål morgenmad der mætter - og stort set passer sig selv.
Jeg er ikke en af dem der nyder en let lille morgenanretning efter en nat i naturen, der skal lidt mere til for mit vedkommende.
For at være helt ærlig er jeg desværre nok typen, der kan spise 'aftensmad' 3 gange om dagen, og så springe cornflakes og rugbrødsmadder over.
Misforstå mig ikke, jeg elsker et godt stykke rugbrød, men kunne jeg få en lille bøf med knuste kartofler og salat til, skulle det være en speciel dag, hvis jeg ikke heller ville have det - desværre bliver det nu mest til havregryn og rugbrød til morgenmad og frokost, jeg tror stadig jeg har bøffen og de knuste kartofler til morgenmad til gode, men hey, man har jo lov at drømme 🤩
I dag vil jeg vise dig noget af det jeg dog ofte har lavet som bål morgenmad, og som vi tit tyer til når vi laver morgenmad over bål. Hele familien kan lide det, og det er meget nemt at lave.
Vi har både haft lavet det når vi har haft gæster, hvis vi har taget en overnatning i telt eller i et shelter, eller simpelthen bare pakket en kurv om morgenen, og så tændt bål i haven.
Det er nemlig bål morgenmad der både mætter, og som smager godt!
Det er super simpelt at gå til, der er en god chance for at du har ingredienserne allerde.
Så kan du sidde og slappe af med en god kop bål kaffe i den ene hånd, mens maden tager form, og du vender lidt i bål morgenmaden med den anden hånd.
Du skal bruge følgende:
Bacon, pølser eller begge dele.
Kartofler (rå) - skæres i mindre stykker.
Små tomater - hele
En krydderurt efter eget valg (rosemarin, timian, merian ect)
Æg.
Fløde.
Smør eller olie.
Salt og peber.
Du kan også sagtens varme brød til, men det behøves ikke.
Først og fremmest vil jeg forslå at du starter med at sætte en god kande bålkaffe over. Vi elsker at lave bålkaffe i vores perkolator kande.
Der er mange måder at lave kaffe over bål, men typisk bruger vi vores hangpot med kaffestempel, og er vi mere end 2, så laver vi vores bålkaffe i vores perkolator kande.
I en perkolator kande cirkulerer vandet igennem de malede bønner, når kaffe så har den styrke du ønsker, tager du perkolatoren med bønnerne op, så den ikke står og trækker videre. Du kan finde en blå emalje perkolator kande her, og en i rustfrit stål her - samt en beskrivelse af hvordan du laver det.
Nu tilbage til det det handler om, mættende nem lækker bål morgenmad 😋
Når kaffen er sat over, skal du som det første have gang i kartoflerne.
Jeg foretrækker en stor gryde med låg, så man kan holde på dampen, de skal nemlig råsteges i smør eller olie.
Du skal ikke have alt for meget varme under gryden, og de skal have noget tid. Sørg for at vende kartoflerne undervejs, og kom godt ned i bunden af gryden, så du får det hele med.
Hvis du synes de sidder for godt fast, så tilsæt mere fedtstof.
Krydr dem med salt og peber, og smid dine krydderurter ned i gryden, jeg hakker dem ikke, bare i med det hele, det er nemt at pille stænglerne fra bagefter.
Når kartoflerne er ved at være møre tilsætter du hele tomater, og vender det rundt et par gange, mens du laver resten.
Derefter skal du have steget bacon og/eller pølser.
Pølser skal have længere tid end bacon. Begge dele bliver bedst, hvis det tilberedes ved ikke alt for høj varme, men så til gengæld får lidt længere tid.
Som det sidste sætter du dine rør æg over.
Jeg synes at det er nemmest at slå dem ud i en beholder hjemme fra, tilsætte lidt fløde eller mælk, salt og peber, så de er lige til at vippe op på panden, når du sidder ved bålet.
Når du tilbereder dine rør æg, skal det være ved lav varme, og fremfor at 'røre' rundt i dem, skal du 'vende' din æggemasse nænsomt.
Jeg foretrækker altid at lave rør æg i smør, da jeg synes det giver det blødeste og mest velsmagende resultat, men olie kan også sagtens bruges.
Tilsidst er der bare at sige velbekomme - jeg er sikkert på at du bliver glad og mæt, og har masser af energi i maven til en ny dag 😊
Alt udstyret du skal bruge til at lave mad over bål, finder du her
Har du en god opskrift på bålmad du gerne vil dele?
Send den til mig, så lægger jeg den meget gerne op på bloggen her 🤗
Mange venlige hilsener
Christence.
Survivalstore.dk
INGREDIENSER
800g oksefilet (Eller hvad du nu har ved hånden. Jeg har brugt kanin med succes)
5-6 tykke skiver bacon
3-4 gule løg
300 g champignon
2 spsk. tomatpure
½ liter fløde
2 spsk. smør
3-4 spsk. paprika
Salt og peber
FORBEREDELSE
Tag kødet frem og skær det ud i strimler på ca. 4-5cm. Tør strimlerne af og massér paprikaen godt ind i dem. Løgene hakkes i gode, rundhåndede stykker. Baconen skæres i strimler. Vask svampene og skær bunden af.
OBS: Ved at >> klikke her << kan du få direkte besked næste gang der er fede guides på bloggen.
VED BÅLET
Sørg for at der er god, høj varme på bålet. Sæt din Dutch Oven over gløderne og lad den varme op i små 5 min. Smid smørret i og det lad smelte. Tilsæt løgene og steg dem til de er glasklare. Tag dem op igen og læg dem til side for nu.
Smid bacon og champignonerne op i ovnen, til de har fået farve. Læg også dem til side for nu. Smid kødet i og lad det stege i fedtet fra baconen. Rør godt rundt, så paprikaen ikke brænder fast. Når køder har fået fast konsistens kan du tilsætte tomatpureéen.
Hæld herefter fløden over kødet, rør rundt og lad det koge med låget på i omkring 5 min. Smid løgene, bacon og champignonerne tilbage i ovnen og lad det hele hygge sig i endnu 5 min. Smag det til med salgt og peber til sidst.
Denne ret smaget sindssygt godt sammen med kartoffelmos. Kog kartoflerne møre i en gryde. Du kan med fordel mose dem groft, med en tyk gren du har afbarket og gjort stump i enden. Der skal også godt med smør, salt og peber i mosen.
Et Voila, bon appetit!
]]>
]]>
En god kammerat, noget mad og så et bål - det er alt hvad der skal til for at gøre live lidt bedre. Det var efterhånden længe siden at jeg havde hørt fra min gamle folkeskolekammerat. Årene var gået, én dag ad gangen....sådan som tiden nu engang går. Men så en dag tikkede en besked ind på telefonen og snart havde vi gang i en længere telefonsamtale. Vi blev enige om at vi hellere måtte finde på noget sammen, for det var jo aaaalt for længe siden! Aftalen blev en tur i skoven, med lidt øller og noget god mad.
Læs også: Sådan tapper du birkesaft
Obs: Ved at >> klikke her << kan du få direkte besked næste gang der er fede guides på bloggen.
Vi fandt en øde lejrplads og fik hurtigt smækket et par teltflager op. Vores lejr lå tæt på vandet, i nærheden af kilder og i vindblæst terræn. Her skulle vi bo og hygge os i de næste fireogtyve timer.
Min ven havde taget noget godt stykke kød med. Forløbet fra et stykke råvildt skulle danne rammerne om vores aftensmåltid. I ren iver over vores spontane tur, havde vi ikke lige fået koordineret hvem der medbragte hvilket grej. Her stod vi så uden en rist eller andet til at gøre tilberedningen af benet lettere. Resultatet blev en improviseret grillrest af friske grene. Det fungerer rigtig godt, hvis blot man husker at have nye grene klar med jævne mellemrum.
Vores morgenmad blev et lækkert bestående af: kaffe lavet på vand fra kilden, råvildt mørbrad stegt sammen med løg og pølser. Alt sammen serveres med spejlæg og smørristet rugbrød m. salt.
Små projekter er altid godt, for det holder hovedet beskæftiget og kreativiteten i gang. Her snittes små pinde og stoppes i en dåse. Denne placeres så i bålet og de små stykker træ forkulles derefter. Tanken med dette var at lave små stykker kul, der nemt fænger gnister fra ildstålet og derefter kan pustes til flammer.
Andre læste også: Bålgrej - hvad skal man vælge? Guide til det gode valg
Tip til de rigtig legesyge: I steder for småspåner, så tager man mindre pinde og kommer i dåsen. Når de forkulles i bålet, så får man tegnekul. Både ude i skoven og derhjemme, er kul rigtig sjove at lege og tegne med.
Det eneste du skal gøre er at klikke her, så kommer der en tilmeldingsboks frem :) Derudover får du også en rabatkode, der giver dig 100 kroner i rabat, på din første ordre over 699 kroner. Der er mange fordele ved nyhedsbrevet!
]]>Der findes ikke noget mere fortryllende end madlavning over bål. Der er dog én ret som jeg stadig synes overgår mange andre retter og det er kylling over bål. Jeg plejer at kalde det for "pip-på-pind", da det bare ligger bedre i munden og får folk til at smile.
Fremgangsmåden er i bund og grund ganske enkel, men alt efter tid og lyst, så kan du skrue op og ned for kompleksiteten. Du skal naturligvis have en kylling med og i eksemplet her er det indkøbt en fætter på 1.200 gram. Derudover skal du så igang med at skære, hugge og snitte. Selve opstillingen er næsten det sjoveste og samtidig den del der tager en del krudt og energi. Spis noget mad og snack den godt når du hygger dig med projektet. På den måde bliver kylling over bål en sjov aktivitet der også stimulere dine små grå på en anden måde.
Andre læste også: Sådan laver du hjemmelavet Beef Jerky
Obs: Ved at >> klikke her << kan du få direkte besked næste gang der er fede guides på bloggen.
Jo større den er, desto længere tid tager det. Vores kylling var færdig og velsmagende på godt tre timer. Det kan man dog ikke bruge til ret meget, for vind og vejr spiller en kæmpe rolle. Det samme gør dine evner som bålmester, hvor hårdt du fyrer osv. Egne erfaringer viser dog at det tager mellem 3-4 timer og at man skal vende kyllingen for hver femten minutter.
Uanset hvad så får du flammer, for du laver jo bål....ik'!? Gløderne er også gode, for de sikrer en fast og mere ensartet varme. Den skal være forholdvis kraftig. Flammerne kan godt blusse op når fedtet fra kyllingen drypper ned og det gør ikke noget. Stikker du hånden ind under kyllingen, skal det blive ubehageligt ret hurtigt. Ellers får den ikke nok.
1#. Den skal afbarkes og hvis du har en kniv hvor bagsiden har en ret kant, kan du nemt skrabe barken af. Årsagen til at barken skal af, er fordi at træet er rent inde under barken. Kyllingen skal ud over grenen og hvis du kører en gren igennem med bark på, ja så fører du en masse bakterier med ind i kyllingen.
LÆS OGSÅ: Bag lækkert Bannock brød på bålet - se guiden her
Den firkantede form laver du ved at save ind med din foldesav. Vi brugte en Bacho laplander. Skær 3 x 4 snit og stem så du med din kniv ved hjælp af "baton" teknikken. Du finder et hav a videoer på Youtube der demonstrere dette. Alternativt snitter du dig frem til den firkantede form, men det tager tiiiiiid!
2# Den Y-formede gren spidser du til og hamrer den i jorden. Det er den mest enkle del af hele setup'et. Den rigtige højde afhænger af hvor stort et bål du laver. Vores vandrette gren var ca 40 cm. over terræn.
3#. Den lige og tykke gren spidser du også til, akkurat som den Y-formede. Inden at du begynder at lave hakket ned i den, så hamrer du den godt i jorden. Herefter saver du to krydser ned forbi hinanden og til slut to snit lige ned. På den måde får du et firmantet facon hvor de kun er en lille spids i bunden der peger op.
Du sikrer dig at den ikke skøjter rundt. Der er mange forskellige tricks til dette og den sikre løsning er at kører én eller to pinde igennem den. Skudsikker løsning er så at køre tværpindene HELT igennem, både den tykke gren og kyllingen. Det gjorde vi, men i mange tilfælde kan mindre også gøre det.
Samme regler som derhjemme. Løber der blod ud af den når du skærer i den, så er de dyret ikke helt dødt og du risikerer at få ondt i mavsen. Køb salmonellafri fjerkræ og sørg for at hånd en så god håndhygiejne som muligt.
Som altid gælder A.S.F princippet = Almindelig Sund Fornuft.
Du behøver ikke nødvendigvis at krydre dyret, men salt og peber har aldrig gjort nogen fortræd. Bålet i sig selv bidrager med en skøn smag. I skovens dybe stille ro finder du ofte en masse ramsløg og det smager også godt! Pluk ramløg i skovbunden og hak det fint. Bland det med smør og stik det så forsigtigt ind under skindet. Det giver et lækkert sprødt skind og en hvidløg smag, uden den efterfølgende dårlige ånde.
- Bon appetit
Det eneste du skal gøre er at klikke her, så kommer der en tilmeldingsboks frem :) Derudover får du også en rabatkode, der giver dig 100 kroner i rabat, på din første ordre over 699 kroner. Der er mange fordele ved nyhedsbrevet!
]]>½ pose (ca. 250 gram ) unge brændenældeskud fra skovbunden – pluk dem længst væk fra hundeluftere
4 store kartofler
4 gulerødder
1½ løg
2 fed hvidløg
1 hønse bouillonterning
1 liter kogende vand
½ flaske cremefine
1-2 pakker bacon i strimler
serveres m. brød el. flutes til.
Obs: Ved at >> klikke her << kan du få direkte besked næste gang der er fede guides på bloggen.
Pluk/klip de nye skud fra skovbunden. Maxiflex handsker er glimrende til formålet, da du med dem på nemt har kontrol over saksen og derved sikrer dig kun at få topskud og mindst muligt stængel med hjem. – nåh ja og en bi ting, du bliver heller ikke brændt på hænderne.
Skyl brændenælderne grundigt og gerne i mindre portioner med et dørslag og rindende vand. Der sidder ofte små insekter i skuddene og de forsvinder ud gennem de lidt større huller i dørslaget. Behold dine handsker på til denne opgave. Nogen foreslår at man skyller brændenælderne med kogende vand, men hvorfor spilde energi på det når du fint kan ordne dem med handskerne på.
Selvom du har klippet topskuddene af med mindst muligt stængel, vil det være en rigtig god idé at efterklippe dem. Bladene kan blendes lige så fint og opnår konsistens som stuvet spinat, mens stænglen giver trevler i din suppe.
Skræl og skær løg, kartofler og gulerødder i mindre stykker – på den måde koger de hurtigere ud og blive møre.
Varm olie eller smør i en gryde og svits først løgene deri, derefter tilsætter du brændenælderne. Når du har rørt lidt i dem i en ca. fem minutter, tilsættes kartofler, gulerødder, en liter kogende vand og din hønsebouillon. Lad retten småkoge i 25 minutter med låg på.
Imens at det hele koger, kan du lave din bacon i micro ovnen. Hvis du vil have et fedtfattigt men velsmagende resultat og uden baconlugt i hele huset, så gør du sådan her: På en flad tallerken ligger du to stykker køkkenrulle. Baconstrimlerne ligger du side om side på papiret. Når tallerkenen er fyldt, ligger du to stykker køkkenrulle oven på strimlerne. Sæt micro ovnen på fuld effekt og give dit bacon ca. 4-6 minutter derinde. Åbn nogle gang undervejs og se at det ikke brænder på. Når du er færdig har du det sprødeste bacon og køkkenrullen har suget alt det overflødige fedt. Gentag proceduren igen indtil du har alt dit bacon klar.
Når det hele er kogt, tager du gryden af varmen og blender det i nogle minutter. Du er færdig når du kan fornemme at det har en ensartet flot grøn kulør og er uden klumper. Tilsæt cremfine og lad den koge op engang.
Varm brød eller flutes på brødristeren og knus dit sprøde bacon i en lille skål så dine gæster selv kan dosere mængden. Herligheden er klar til servering,
– Bon appetit i brændenældesuppe med bacon
Det eneste du skal gøre er at klikke her, så kommer der en tilmeldingsboks frem :) Derudover får du også en rabatkode, der giver dig 100 kroner i rabat, på din første ordre over 699 kroner. Der er mange fordele ved nyhedsbrevet!
]]>Når du skal vælge båludstyr og bålgrej, så er der mange ting du skal tage stilling til. Størrelse, materiale, højde, bredde osv. Alt sammen vigtige beslutninger!
Rooolig nu. Først vil jeg tage dig en tur ned af mælkevejen for båludstyr. Det er minsandten et overflødighedshorn af muligheder og du kan hurtig forkøbe dig. Men samtidig med at jeg forklarer nogle ting, så skal du selv reflekterer over dine behov.
Andre læste også: Sådan laver du hjemmelavet Beef Jerky og alle vil elske dig!
Vi er mange der tager afsted på tur alene, jeg selv inklusiv. Ofte er det en enkelt dag, fordi vores travle liv ikke tillader andet end de enkelte og korte strejfer ture. På en sådan en af slagsen, tager jeg sjældent de største gryder med. Der vælger jeg forskellige størrelser og udformninger på båludstyret, alt efter behov. Så medmindre at du skal koge kæmpe store ting af en eller anden tosset grund, så giver det sjældent mening at tage en 12 liters bålgryde med til dig alene.
Obs: Ved at >> klikke her << kan du få direkte besked næste gang der er fede guides på bloggen.
Lad os nu sige at du er taget afsted med familien eller et hold venner. Der er det fedt at kunne lave mad -og spise sammen. I vil gerne have det samme på tallerkenen, da det også styrker følelsen af fællesskab.
...Med det mener jeg at, hvis du vælger for stort kogegrej, så mangler du måske plads til andet og vigtigt grej. En normal rygsæk har en volume på mellem 25-70 liter og det lyder måske af meget. Prøv for sjov skyld at tænk alt dit grej om i x-antal liter mælk. En kop, et par sokker og en dåse flåede tomater fylder lige pludselig mere end hvad du lige tror. Dertil kommer vægten og det går hurtigere med den! Derfor beder jeg dig om at tænke sådan her
"hvor lidt kan jeg nøjes med på min tur?"
I stedet for
"den her kunne dims kunne også være fed at have med!"
Dér....lige foran dig...der står den og kigger på dig. Den skriger KØØB MIIIIG og insisterende trygler den dig om at kaste pengene efter den. Du giver efter og har nu købt den ekstra gadget du troede gjorde dig 10% lykkeligere. Som autodidakt konsekvensekspert får du endnu et formanende råd. Tænk-i-flere-funktioner-end-blot-én-enkelt!
Andre læste også: Sådan bager du brød på bål - et sikkert hit i campen blandt venner!
Godt kogegrej og båludstyr skal kunne bruges til flere ting. Du skal faktisk hver gang du købe grej, også selvom det ikke er kogegrej og båludstyr, tænke i 3 anvendelsesmuligheder. Hvis det stykke grej du står med i hånden, uagtet af hvor fedt og lækkert det ser ud, ikke kan bruges til mere end blot en enkelt ting - så er det bye bye mister american pie!
Ja festen stopper jo ikke ved størrelserne, for det er også flere metaller at vælge mellem. Aluminiums kogegrej er godt fordi det er billigt og let. Dog kan det smelte ved for høj varme og ridser kommer der også let. I hvert fald hvis du vælger andet end hård anodiseret aluminium. Titanium er dyrt men holder godt. Samtidig er det let, så du får det bedste fra flere verdener. Bagsiden af den medaljer er prisen. Hvis du går i den retning der hedder rustfri stål, så får du godt grej der både ift. pris og kvalitet er ren win-win.
Jeg har forsøgt at få dig til at tænke på funktionalitet og behov. Når du så kommer dertil at du gerne vil finde lidt inspiration, så tag et kig på vores koge og spisegrej ligesom at sortimentet af grej til åben ild og brændere også er interessant.
Det eneste du skal gøre er at klikke her, så kommer der en tilmeldingsboks frem :) Derudover får du også en rabatkode, der giver dig 100 kroner i rabat, på din første ordre over 699 kroner. Der er mange fordele ved nyhedsbrevet!
]]>1 flaske limfjordsporter – Den tilfører noget af den røgsmag som gør det ekstra lækkert
1. spsk. økologisk citronsaft
2 tsk. honning
1/4 tsk. stærk sennep
2-3 spsk. soya
Derefter pisker du det hele sammen
Af kød til Beef Jerky har jeg købt noget kalve wienersnitzel, da det skal være fedtfattigt. Det er skåret i 5mm skiver og lagt i lagen. Efter 24 timer i køleskabet lader man det dryppe af i 10 minutter. Derefter lægges jerkyen på en rist og saltes let og krydres med lidt cayennepeber. Tænd ovnen på varmluft ved en 70-75 grader og giv køddet ca. 3 timer. Det kan være nødvendigt halvvejs at vende risten, så din Beef Jerky for lige meget varme. Efter den første time skal du begynde at se til din Beef Jerky for hver 15 min. Det er færdigt når du nemt kan trække det fra hinanden men endnu ikke kan knække det. Knækker din Beef Jerky har den fået for meget. Når du har taget jerkyen ud af ovnen skal du fordele den ud på et stykke bagepapir og lade det ligge der i 3-5 timer. Først derefter kan du pakke din Beef Jerky ned i glas eller poser. Beef Jerky kan holde i uger hvis det opbevares i køleskabet.
Ved stuetemperatur eller udenfor i det fri: Vi har med hjemmeforarbejdede fødevare at gøre her. Brug din lugte og smagssans til at vurdere om det stadig er godt nok til at spise efter nogle dage ude af køleskabet. De to største årsager til at Beef Jerky bliver dårligt, er fedt i køddet (det er derfor at du skal bruge kød med meget lavt fedtindhold) og fugt/kondens. Hvis du ser den mindste smule fugt på køddet skal du straks tørre det af med eksempelvis noget køkkenrulle. Hvis du opbevarer det i længere tid udenfor køleskabet, så vil jeg anbefale at du anskaffer dig nogle fødevaregodkendte fugt absoberer – de der små firkantede nogen der ind i mellem pakkes med ting der ikke tåler fugt. Bliver Jerky’en for varm udenfor køleskabet, vil køddet begynde at “svede” og så går det stærkt med fordærvelse.
I køleskabet: Har du max seks måneders holdbarhed at gøre godt med.
I fryseren: Her kan din Beef Jerky holde sig i op til et år.
Generelt: Sørg for at din Beef Jerky er opbevaret i beholdere/poser uden for meget luft omkring. Dernæst er det vigtigt at du aldrig salter din Jerky efter at den er blevet tørret. Der vil altid være lidt rest-fugt i køddet og det trækker du af ved at tilføre køddet mere salt efter tørring. Resultatet bliver at du ret hurtigt efterfølgende vil se små vand ansamlinger oven på køddet. Du kan derimod godt salte køddet lidt ekstra lige inden at køddet kommer i ovnen, men aldrig efter. God fornøjelse
Og her det færdige og virkelig lækre, velsmagende og afsindigt vanedannende resultat - hjemmelavet Beef Jerky som vor moder lavede det ;)
Jeg håber at du kunne lide opskriften og selv får lyst til at lave det til din næste tur. Én ting er i hvert fald helt sikkert - dine outdoorvenner vil elske dig for at tage det med. Hjemmelavet Beef Jerky er så meget bedre end det du kan købe og sammen med en øl, et bål og gode venner....så bliver livet bare ikke meget bedre!
]]>Det kræver ikke den store ledvogtereksamen for at bage over et bål. Det vigtigste er sådan set bare at du får prøvet det af og selv finder din metode. Får du styr på det, så er du "den bedste bål-buddy i verden" og bliver ikke til at pille ned igen!
Du kan blande en dej ud fra følgende grundopskrift. Hvis du gerne vil have den lidt mere grov, det kan jeg godt lide, så spar på hvedemelet og bland lidt rugmel eller havregryn i.
4 kopper hvedemel
1/2 kop rosiner, tranebær, nødder og hvad du ellers vil tilføje som "ekstre kulør"
4 teskeer bagepulver
2 kopper vand
2 teskeer sukker
1 teske salt
1/4 kop olivenolie. Det giver sprød skorpe og en god krumme.
(psst!...du kan spice blandingen op med lidt kanel eller kardemomme)
I naturen er der masser af bakterier og de bliver selvfølgelig dræbt i bålet, men der er alligevel ingen grund til at give eksempelvis jordbakterier alt for gode vilkår. Derfor forbereder du din bannockblanding hjemmefra og har den med i nogle poser. Og flere poser er der en særlig grund til...den får du senere.
Bland alle de tørre ingredienser i én og samme pose
...mel, tranebær, rosiner, nødder, bagepulver, sukker og salt. Det er den tørre blanding og der må gerne være rigeligt af den. Har du for meget med gør det ikke spor, for er du sammen med andre så er det rigtig hyggeligt at være ham/hende der forsyner de andre med lidt hjemmebag. Det er god stil at dele og det smitter som regel :)
Blandingen hældes i en pose med knude på og uden om den kommer du så yderligere 2,3,4 poser, hvoraf det kun er den yderste der bindes løst.
Olien har jeg gerne med i en gammel ½-liters vandflaske (sådan et fra supermarkedet til et par kroner). Den har jeg mast flad og fyldt lidt olie i. Den fylder næsten ikke noget og kan smides ud ved hjemkomst. Måske har du en anden måde at have olie med på?
Når du skal lave din bannockblanding, tager du den inderste pose ud og hælder den mængde du nu skal bruge op i en af de andre poser. Resten pakker du væk. Nu skal du sådan set bare tilføje lidt olie og vand til blandingen. Derefter ælter du på livet løs til du har en god dej. Dejen æltes ved at massere posen, for på den måde undgår du snavsede fingre nede i posen. Du behøver ikke at slå knude på posen hvis ellers bare at åbningen er opad. Som hovedregel plejer jeg selv at lave en blanding der er tyk nok til at den ikke flyder, men fugtig nok til at den ikke er fast som en almindelig bolle -eller brøddej.
I mellem den inderste og de yderste poser sørger du at have nogle ark bagepapir med. Bare fold dem godt sammen og tag nogle stykker med. Prøv at fore din gryde eller potte med bagepapiret og tag dig ikke af at det vil folde. Det er jo et firkantet ark du prøvet at stoppe ned i noget der er rundt, så det vil folde! Klem så dejblandingen ud af din pose og ned i din bagform. Ideelt set så bager du dit bannock brød i et eller andet hvor du har et låg til, for du får brug for at kunne vende og dreje dét der skal gøre det ud for at være din ovn.
Hmmm, tja....du bager på slum og med mange variabler! Fugtigheden på din blanding, melet du bruger, varmen på bålet, størrelsen på bålet, temperaturen i vejret, hvor ofte du vender gryden osv. osv. Du må prøve dig frem. Regn med +30-60 minutter og måske også mere. Du kan evt. snitte en tynd pind til (afbarkes) og stik den ind i for at se om der følger våd dej med ud på pinden. Det er et tidskrævende arbejde og du skal jævnligt vende gryden for at fordele varmen jævnt. Jo større brød, desto længere tid tager det at bage!
Hvis du bruger en pande kan du reducerer bagetiden en hel del. Igen her skal du vende brødet så snart at skorpen er fast nok til det. Herunder har jeg bag det på en trangia med en teflonpande...uden bagepapir.
God fornøjelse! :)
]]>Gran og fyrretræerne sætter lige nu små nye skud og de er særdeles velegnede til at lave te af. Fyr og grannåle indeholder C vitamin og smager vidunderligt. For at du får den bedste oplevelse ud af det bør du rense skuddene for eventuel snavs. Dem jeg nippede af i dag havde fugle lort på, så de første gik jeg udenom. For at lave en god kop skal du bruge nåle svarende til lidt mere end hvad du ville komme i en almindelig løs tepose. Hvis du skærer nålene fri af grenen flyver de ikke rundt som hvis du klipper dem af med saks.
LÆS FLERE INDLÆG OM: Mad, planter, tip & tricks, Bushcraft mm.
Obs: Ved at >> klikke her << kan du få direkte besked næste gang der er fede guides på bloggen.
Du kan, hvis du har lyst, spice din fyrrenåle te op med lidt økologisk citron, så bliver den bare rigtig god. Husk at nyde den i godt selskab og i solskinsvejr :)
Du behøver ikke at drikke den som varm te – muligheden for en gransaft/fyrsaft er der også. Kog ½ kg skud i et kvarters tid, sig dem fra og lade det koge op igen sammen med 3 liter vand, 350 gram rørsukker og saften fra 2 citroner. Når saften er afkølet kan du fortynde den med vand og serveres med isterninger
Dagens høst af grannåle. Du behøver ikke voldsomt mange for at kunne lave adskillige kopper te. Det er de friske skud du skal bruge, ikke de gamle trætte grene og deres nåle. Undersøg om der er klamme ting i din høst, da jeg efterhånden flere gange har fundet fuglelort på nålene. Husk altid KUN at bruge gasbrænderen udenfor.De hakkede fyrrenåle koges i en te-pose i 5-10 min alt efter hvor kraftig en smag du ønsker
Eksperiment: Jeg ville forsøge om teen fik en kraftigere smag ved at koge den på grenen. Denne kan ikke anbefales. Det giver puds og snavs i teen. Hak nålene fint i stedet, det bliver meget bedre.
Du kan sagtens bruge de ældre nåle, igen fejl i det. Dog er de nyeste klart de mest eftertragtede at bruge. De er lette af se, så tag dem i stedet.
Det er underordnet hvilket grej du koger dine friske nåle med, bare de bliver kogt. Vandet vil få en gullig farve og tage karakter af te. Som tidligere nævnt, har jeg forsøgt mig både med og uden grene. Du skal altid koge din fyrrenåle / grannåle te uden grene! Det giver den bedste smag.
På billederne er det grannåle der er lavet te af. Begge dele smager godt, så det står dig frit for om du laver du laver te af.
Det eneste du skal gøre er at klikke her, så kommer der en tilmeldingsboks frem :) Derudover får du også en rabatkode, der giver dig 100 kroner i rabat, på din første ordre over 699 kroner. Der er mange fordele ved nyhedsbrevet!