Bannock brød - let og lækkert brød over bål

Det er lett å bake over bål, og Bannock er spesielt lett å håndtere

Det krever ikke den store ledvogtereksamen for å bake over et bål. Det viktigste er egentlig bare at du får prøvd det ut og finner din egen metode. Får du kontroll på det, så er du "den beste bål-buddyen i verden" og blir ikke til å ta ned igjen!

Du kan blande en deig ut fra følgende grunnoppskrift. Hvis du ønsker den litt mer grov, det liker jeg godt, så spar på hvetemelet og bland litt rugmel eller havregryn i.

Bannock brød
Bannock brøddeig

4 kopper hvetemel
1/2 kopp rosiner, tranebær, nøtter og hva du ellers vil legge til som "ekstra farge"
4 teskeer bakepulver
2 kopper vann
2 ts sukker
1 ts salt
1/4 kopp olivenolje. Det gir sprø skorpe og en god krumme.
(psst!...du kan krydre blandingen med litt kanel eller kardemomme)

Forberedelsen hjemmefra

I naturen finnes det massevis av bakterier, og de blir selvfølgelig drept i bålet, men det er likevel ingen grunn til å gi for eksempel jordbakterier altfor gode forhold. Derfor forbereder du bannockblandingen hjemmefra og har den med i noen poser. Og det er en spesiell grunn til at det er flere poser... den får du senere.

Bland alle de tørre ingrediensene i én og samme pose
...mel, tranebær, rosiner, nøtter, bakepulver, sukker og salt. Det er den tørre blandingen, og det kan gjerne være rikelig av den. Har du for mye med, gjør det ikke noe, for er du sammen med andre, så er det veldig koselig å være den som forsyner de andre med litt hjemmebakt. Det er god stil å dele, og det smitter som regel :)

Blandingen helles i en pose med knute på, og utenpå den kommer du så ytterligere 2,3,4 poser, hvorav det kun er den ytterste som bindes løst.

Olivenolje på flaske, men ikke originalflasken - den blir hjemme

Oljen har jeg gjerne med i en gammel ½-liters vannflaske (en slik fra supermarkedet til et par kroner). Den har jeg mast flat og fylt litt olje i. Den tar nesten ingen plass og kan kastes når jeg kommer hjem. Kanskje har du en annen måte å ha med olje på?

Trikset med de mange poser

Når du skal lage din bannockblanding, tar du den innerste posen ut og heller den mengden du nå skal bruke opp i en av de andre posene. Resten pakker du bort. Nå skal du egentlig bare tilsette litt olje og vann til blandingen. Deretter elter du for fullt til du har en god deig. Deigen eltes ved å massere posen, for på den måten unngår du skitne fingre nede i posen. Du trenger ikke å knyte posen så lenge åpningen er oppover. Som hovedregel pleier jeg selv å lage en blanding som er tykk nok til at den ikke flyter, men fuktig nok til at den ikke er fast som en vanlig bolle- eller brøddeig.

Slik unngår du at bannock-brød brenner seg fast

Mellom den innerste og de ytterste posene sørger du for å ha noen ark bakepapir med. Bare brett dem godt sammen og ta med noen stykker. Prøv å kle gryten eller kjelen din med bakepapiret og ikke bry deg om at det vil brette seg. Det er jo et firkantet ark du prøver å presse ned i noe som er rundt, så det vil brette seg! Klem så deigblandingen ut av posen din og ned i bakeformen. Ideelt sett baker du bannock-brødet ditt i noe hvor du har et lokk til, for du vil trenge å kunne vende og snu det som skal fungere som ovnen din.

Hvor lang tid skal bannock bakes?

Hmmm, tja....du baker på slump og med mange variabler! Fuktigheten i blandingen din, melet du bruker, varmen på bålet, størrelsen på bålet, temperaturen i været, hvor ofte du vender gryten osv. osv. Du må prøve deg fram. Regn med +30-60 minutter og kanskje også mer. Du kan eventuelt skjære en tynn pinne (avbarkes) og stikke den inn for å se om det følger med våt deig ut på pinnen. Det er et tidkrevende arbeid, og du må jevnlig vende gryten for å fordele varmen jevnt. Jo større brød, desto lengre tid tar det å bake!

Snarvei til et raskere brød

Hvis du bruker en panne kan du redusere steketiden en god del. Igjen her må du snu brødet så snart skorpen er fast nok til det. Under har jeg stekt det på en trangia med en teflonpanne...uten bakepapir.

Bannock brød
Bannock brød med smør

Nyte! :)

marc

marc

tak for opskriften
prøvede opskriften og tilsatte både rosiner og nøder og det var bare rigtig lækker. Jeg prøvede at lave mindre portioner for at mindske bagetiden men fandt ud af at brødet ikke skal blive for tynd fordi så bliver den tør(spiste den nu alligevel). bagte brødet i min trangia pande og det er rigtig nok, vent med at vende brødet indtil skorpen er fast nok :-). godt jeg fosøgte det derhjemme inden. Jeg lavede små portioner og pakkede den vand og lufttæt mha vacuummaskine for at sikre mig holdbarhed på kajakturen. Brødet kommer med igen næste tur, det er både hyggeligt, dufter herligt og smager super.

Lars

Lars

Når vi tager på tur, blander vi den ønskede dagsportion, eks. 2 brød på pande i 2 poser, men vi bruger ikke bagepulver, men tørgær. Så æltes dejen i posen om aftenen, og lægges til at hæve om natten. Vi har genbrugsbagepapir med, der er klippet større end panden, og derefter slidset hele vejen rundt, så kanterne ikke folder når papiret lægges i panden. Da vi på vores sidste tur var mange afsted, var der ekstra pander vi brugte som bagelåg.