Trangia opskrift med spiselige planter fra stranden

Opslået af Christence Stenberg d.

Nem Trangia opskrift - Med spiselige planter fra stranden.

Madlavning på Trangia: Kartoffelmos med ærter, bacon, strandkål og strandbede.

Når du tager dit Trangia med til stranden, åbner du døren til en verden af spændende kulinariske muligheder. Her i foråret findes et væld af lækre urter og planter, som er sjove at få med madlavningen.

Lækker og nem opskrift på mad lavet på Trangia: Kartoffelmos med ærter, bacon, strandkål og strandbede.


Her får du en super nem og ukompliceret opskrift, oplagt til at lave på din Trangia, eller et hver andet stormkøkken, hvis du er på tur ved stranden.

I denne opskrift indgår der nemlig to spiselige planter der vokser ved kysterne, som smager godt, og som er nemme at finde, allerede her i April.


Det er ikke en nørdet gourmet opskrift, til gengæld er den nem at lave, smager virkelig godt, og hele familie kunne lide den, både mand og barn!


Vi var på fisketur ved Asnæs, og da der (desværre) ikke er fangst garanti, havde vi taget lidt backup mad med, som vi kunne tilberede på vores Trangia stormkøkken.


Jeg kender området, og vidste at der var spiselige planter på stranden i store mængder, som vi kunne sanke allerede her i April.

Vi havde vores datter på snart 6 år med, hun elsker at fiske, men det er ikke altid lige sjovt at komme hjem uden noget. Derfor er det sjovt at lære (især spiselige) planter at kende vi kan finde på stranden, da der med stor sandsynlighed 100% ‘fangst’ garanti, modsat på fiskene.

Det vi gik efter til denne opskrift var strandkål og strandbede. Begge velsmagende, nemme at kende, og så er de rigtig gode her tidligt på året.

Strandkål - lige til at sanke!

Retten med de spiselige planter fra stranden er lavet på et Trangia Stormkøkken. Det er nemt for os at have Trangia sættet med på ture i det fri, da det er let og kan pakkes kompakt sammen så det ikke fylder ret meget.


Opskriften på Trangia retten er meget enkel, og det er ingredienslisten også, ingen fine fornemmelser her 😉

Du skal bruge følgende til at lave retten med spiselige planter på dit Trangia sæt (vi var 2 voksne og 1 barn den dag):


  • 1 pose Pulver Kartoffelmos, man kan selvfølgelig sagtens lave sit eget, men det her er nemt!
  • 1 - 2 pakker bacon
  • 1 løg
  • 1 - 2 fed hvidløg
  • Ærter fra frost eller frisk bælgede
  • Smør
  • Salt og peber
  • Spiselige planter fra stranden 👇
Strandbede kan sankes og spises.
Strandkål er også blandt de spiselige planter du kan sanke på stranden ved denne tid.

Spiselige Planter fra Stranden:

Strandkål:

Strandkål er ret nemme at kende. De vokser i området mellem strand og eng, og titter op med deres små lilla skud, og er ikke til at tage fejl af.
Smagen er kål, og det er klart når strandkålen er spæd at den smager bedst. Så gå endelig på jagt efter dem nu. Pluk dog nænsomt fra hver enkelt plante, den har brug for sine blade for at fange soles stråler, og vokse sig stor og stærk.

Strandbede:

Strandbeden er også nem at finde nu, og der er masser af den! Den står med sine små, dog alligevel kraftige blade, og vokser i kraftige rosetter.
Den er både bød, salt og en smule bitter i sin smag, på dette tidspunkt af året, og smager fantastisk. Pluk igen lidt fra flere forskellige strandbeder, så planten ikke lider overlast.

Hvis du vil læse endnu mere om hvad du kan sanke på stranden her i foråret, så læs mere på vores blog her 👈

Tilbage til maden! Nu skal vi lave nem og lækkert mad på Trangia! Det er ret enkelt, men alligevel vil jeg give dig en lille trin for trin her 🙂

Sådan gør du:


Retten er tilberedt på vores medbragte Trangia sæt.

Start med at ‘tilberede’ kartoffelmosen efter anvisningerne på posen.
Vand havde vi med i en Vanddunk.

Derudover havde vi en Sierra kop med. Sierra koppen bruger vi til mange ting, men her brugte vi den til at måle vand af med.

Mix kartoffelmosen sammen i en af gryderne i dit Trangia sæt. Pulver kartoffelmosen får en klat ekstra smør, så minder det da lidt (meget lidt) om den hjemmelavede.

Steg bacon på Trangia panden, ved ikke alt for høj varme - du styrer nemt varmen på din spritbrænder på Trangiaen ved at indstille sparringen på spritbrænderen.
Snit løg og hvidløg i mens.
Når baconen begynder at have afgivet lidt fedt til panden, så tilsæt løg, og vend det lidt rundt løbende.

Mad på Trangia: Tilbered kartoffelmosen og begynd så at stege bacon på panden.
Vi medbragte vand i en vanddunk.

Når løgene er klare og møre, og baconen er stegt, så tilsæt ærter og hvidløg.
Lad det små stege / simre i ca. 5 minutter.
Til sidst vendes de spæde strandkål skud og strandbede toppe i.


Og så er maden klar - så enkelt er det 😊


Så næste gang du planlægger en tur til stranden, hvorfor så ikke tage din Trangia med og udforske de mange spiselige planter og urter, som kystlinjen har at tilbyde? Med Trangia kan du tilberede de mest lækre og smagfulde måltider, med naturens råvarer, mens du nyder solen, sandet og lyden af bølgerne.

Bon appétit og god strand-madlavning!

Det færdige resultat: lækker og nem mad på Trangia med spiselige planter fra stranden.
Velbekomme!

Hvis du vil vide mere om hvad stranden har at byde på at dejlig velsmagende gratis mad, kan jeg varmt anbefale følgende bøger:

Det er denne type Trangia vi har lavet måltidet på.

Den er lavet i aluminium med belægning af rustfrit stål og Teflon, og den er virkelig holdbar! Stålet er i højeste kvalitet og med Teflon belægningen behøver vi ikke bekymre os om fastbrændt mad og det gør rengøringen af Trangia sættet endnu nemmere 👏



Go to full site