
Båludstyr til optænding madlavning over bål
136 produkter
Viser 1 - 48 af 136 produkter
Båludstyr til optænding af bål og madlavning over bål - både ude i vildmarken og hjemme i haven
Et godt bålsted er alfa omega for at få skabt en hyggelig lejrplads. Og der er ikke meget, der er mere lækkert end mad over bål. Den knitrende varme fra bålet er både hyggelig og ideel, når man skal tilberede mad - og med det rette båludstyr kan du skabe de lækreste og mest smagfulde retter over bål.
Bålstedet er der, hvor man samles i lejren. Varmen og lyset fra flammerne er både hyggelige og det er så praktisk at man samtidig kan lave nærende og velsmagende mad samtidig.
Få gang i bålet
Man behøver naturligvis ikke tilberede mad over bål, bare fordi man laver et ildsted. Mange kan få timevis til at gå med blot at sidde og slappe af ved bålet og nyde varmen fra gløderne mens man kigger ind i flammerne. Men det er vigtigt at få godt gang i bålet, og det har vi det rette bålgrej til. Når du har samlet pinde og brænde til bål, kan du hjælpe flammerne i gang med et solidt tændstål, sprittabletter eller pusterør til bål. Du kan også få Fire-in-a-Box optændingssæt, en lille tinæske hvor der er alle de redskaber du skal bruge til at starte ild uden at bruge lighter eller tændstikker.
Mad over bål - ægte vildmarks mad
Naturen danner de perfekte omgivelser for tilberedning af vildmarks mad over bål, og der er med garanti mere madro end hjemme i det travle køkken. Og når du først har gang i bålet, skal der ikke meget båludstyr til for at du kan komme i gang med at lave mad på bål.
Bålgryde, bålpande og bålkedel
Bålgryder er praktiske og nødvendige at have med sig, når man skal lave andet end pandekager eller stegt friskfanget fisk på panden. Man er nødt til at have en bålgryde i sit sortiment af køkkenredskaber til bålet, men det kan være svært at finde den helt korrekte, da udvalget er så stort. Først og fremmest bør du vurdere hvor stor en gryde, du har brug for. Hvor mange skal brødfødes af indholdet i bålgryden? Er det bare din partner og dig selv, eller bliver resten af familien hyppigt inviteret med?
Vi har valgt at føre et udvalg af bålgryder i rustfrit stål og støbejern, da disse materialer ikke er skadelige at tilberede mad på, samt de er robuste og kan holde til at blive brugt. Bålgryder kan se ud som almindelige gryder eller som bushpots. Der er nogle vigtige egenskaber der er gode at have i en bålgryde: et godt håndtag til ophængning i fx et bålstativ, håndtaget må gerne kunne låses og så skal en bålgryde have god varmefordeling for at sikre en ens tilberedning af maden.
Dutch Oven - bålgryde i støbejern:
En Dutch Oven til bål, også kaldet en hollandsk ovn, er en tætsluttende gryde, som er oplagt til at bruge til bagning, som stegegryde og til simreretter. Ofte vil en Dutch Oven være lavet i støbejern, hvorfor den er markant tungere end gryder lavet i plade metal. Det gør gryden mere oplagt til brug ved bålstedet i haven end på en friluftstur, hvor du selvfølgelig også kan bruge den på helt klassisk manér som bålgryde. Til gengæld er en Dutch Oven perfekt til dig, som vil mestre simremad og bagning over bål. Med en Dutch oven kan du bage pizza, brød og sågar kanelsnegle, når du laver mad over bålet. Støbejern har en exceptionel varmefordeling, som gør at madlavning over bål får en helt ny dimension.
Da en Dutch Oven kan bruges både som bålgryde, stegepande og ovn, er den uden tvivl blevet et hit i blandt frilufts entusiaster, og interessen for den er fortsat stigende. Det betyder også, at der er uendeligt mange opskrifter tilgængelige på internettet, hvis du skulle have brug for inspiration til madlavning over bål.
Man kan lave meget lækkert mad med en bålgryde, men der er ikke noget som at kunne stege sin fisk til perfektion, så den bliver lækker og sprød udenpå men stadig er blød og saftig indeni. For at få det bedste resultat, må man bruge en bålpande.
En bålpande kan fås i solidt støbejern, smedejern og i lettere og mere transportabel udgave ii rustfrit stål eksempelvis med foldehåndtag. Fælles for dem er, at de giver dig gode muligheder for at lave bålmad som æg, bacon, pandekager og alt andet, der skal steges på panden ved høj varme.
Tip: Til bålpander er det altid godt at have et par gode bålhandsker lige ved hånden. Håndtaget bliver også næsten altid varmt!
Til vedligeholdelse har bålpander ikke brug for meget. Alt du behøver at gøre, er at vaske dem af med varmt vand, og så er bålpanden klar til næste gang.
Med en bålkedel behøver du ikke længere at bruge din bålgryde når du skal varme vand. I bålkedelen kan du varme vand til hvad end du foretrækker samtidig med, at du tilbereder mad i din bålgryde eller på bålpanden. Bålkedler fåes i flere forskellige størrelser, men er typisk i størrelsesordenen mellem 1-2 liter, hvilket er en passende mængde vand at få kogt op, uanset om du skal lave kaffe, te, varm kakao eller hvis du vil lave lidt mad i den. Mulighederne er mange med en bålkedel. Det vigtige i en bålkedel er materialet, hvor vi absolut anbefaler rustfrit stå, som eksempelvis denne bålkedel fra Cuma Gear. Rustfrit stål afgiver ingen skadelige stoffer, har en god varmefordeling og er let at rengøre. Derudover skal en bålkedel have en god hældetud og et stabilt håndtag til ophængning og transport.
Bålstativ og bålrist
Et bålstativ gør det muligt hænge båludstyr som grillrist, bålgryde og hangpots over bålet. Et bålstativ kan være udformet på flere forskellige måder, fx som en trefod, som en fire bridge - en bro hen over bålet, og et fire anchor hvorfra du kan hænge dit bålgrej ind over bålet i forskellige højder.
Et bålstativ er ideelt til dig som kan lide at have gang i flere elementer til måltidet på en gang. Bålstativet giver dig mulighed for have en suppe eller anden simreret til at hænge og småkoge i en gryde fra krogen på stativet, imens du kan fokusere på at stege kød eller grøntsager på en hængende bålrist. Med et bålstativ får du rigtig god mulighed for at lave masser af lækker bålmad.
Du kan også placere en solid bålrist eller bålgrill på ben ind over gløderne, og på den måde har du et godt og stabilt sted hvor du kan lave mad over åben ild. På bålristen kan du placere pander eller gryder til tilberedning af bålmad.
Bålfad til flere formål
Petromax bålfad kan bruges, som det næsten giver sig selv, som bålfad - og det bedste af slagsen, hvis du spørger os - men også som bålpande. Vi synes det er det bedste bålfad, fordi det er ret fladt, og dermed sikrer en optimal ilt-tilførsel til flammerne. Men du kan også bruge det som den bålpande, som du stiller ind over dit bål - og dermed kan stege og tilberede, fisk, pandekager, æg, bacon, bøffer eller hvad du lige drømmer om.
Bål tilbehør - alt det bålgrej du ikke vidste du havde brug for
Der findes også en masse godt grej, som gør det lidt sjovere at lave mad over bål - det er ikke nødvendigt, men det er fedt at kunne lave vafler på vaffeljern, stege fisk og grøntsager i grillnet, riste skumfiduser på en grillpind med teleskopstang og bage brød i en loaf pan. Så tag et kig på alt vores bål tilbehør - der er meget spændende grej til madlavning over åben ild.
Vedligeholdelse af båludstyr
Der er naturligvis forskel på hvordan at grejet er udformet og hvilke materialer det er lavet af. De rustfri produkter kan man med fordel komme i opvaskemaskinen efter en tur. Dog anbefaler vi, at du fjerner det værste sod fra dit bålgrej inden du stiller det ind i maskinen. Tip: Hvis du opholder dig på en strand, kan du med fordel tage sand, saltvand og et tot siv og vaske grejet af med. Det samme gælder med fastbrændte madrester.
Støbejernsgryder vaskes rent med varmt vand og en opvaskebørste lige efter brug. Hvis madrester er svære at fjerne, kan man koge vand i støbejernsgryden eller -panden, for at løsne det. Tør derefter grundigt af og smør evt med vegetabilsk olie.

