Trangia stormkøkken - hvilken trangia er bedst? fordele og ulemper


Trangia stormkøkken findes i mange udgaver, men hvilket trangia stormkøkken skal du vælge?

Grundlæggende har du 3 valg når det kommer til overfladen af Trangia. Dit eget personlige budget og behov afgøre derfor i høj grad hvilket stormkøkken du bør vælge.

Obs: Ved at >> klikke her << kan du få direkte besked næste gang der er fede guides på bloggen.

  • Ultralight aluminium
  • Hardanodized aluminium
  • Non-stick coated aluminium

Tre prikker er valgt i stedet for tallene 1,2 og 3. Trangia's overflade handler nemlig ikke om første, anden og tredjepladser. Det handler om at vælge rigtigt.

Trangia Ultraligt Aluminium

Denne type ultralight aluminium er stærkere end almindelig alu og er derfor yderst velegnet til stormkøkkener og outdoor kogegrej. Fordelen med trangia UL er at du kan rengøre dem forholdvis hårdhændet. Hvis jeg er i nærheden af strand, sand og vand, så rengøre jeg ofte mit trangia sæt med sand, saltvand og græs. For med trangia UL udgaverne følger nemlig den ulempe at maden lidt lettere brændet på. Til gengæld behøver du ikke at være så forsigtig i din rengøring. Mit eget sæt har været med mig på adskillige ture i mere end ti år og det holder stadig. Jeg er garant for at selv det billigste trangia stormkøkken ikke er dårligere end det dyreste. Det handler ALTID om behov.

Trangia Hardanodized aluminium

Hardanodized aluminium er bedre at lave mad på. Det tåler mere, er stærkere og i højere grad resistent overfor ridser. Ligesom med den almindelige alu så skal du bruge fedtstof når du steger, men knapt så meget som du ellers ville have brug for med trangia UL. Ved at hardanodized aluminium er hårdere end UL udgaverne, så afgiver de heller ikke rester af aluminium til maden. Hvis du har prøvet at vaske en UL trangia gryde/pande af med en grydesvamp, så har du nok oplevet at vandet bliver gråt hvis du bruger den grove side af grydesvampen. Da aluminium er et blødt metal, kan du derfor godt frigive små alurester ved hård mekanisk påvirkning. Det har ingen betydning på kort sigt, men på den lange bane (hvis du laver mad hver dag) er aluminium ikke så sundt....det er bålrøg, flåter og vabler heller ikke. Get the point? Trangia hardanodized aluminum er lidt mere robuste stormkøkkener end de almindelige UL udgaver. De er ikke dårligere - ikke bedre - det handler om behov.

Trangia non-stick overflade

Dybt ind i en skov er PANDEKAGER bare er umulige at lave på michelin niveau, uden en non-stick pande! Jeg glemmer aldrig første, anden, tredje og så fjerde gang jeg lavede det. Første tre på UL trangia panden og fjerde gang...hurra..på en trangia non-stick. Første gang var en værste, for mine forventninger til mit nyindkøbte trangia stormkøkken var tårnhøje. Panden skulle testes og jeg skulle lave pandekager. Jeg var taget afsted med en ven og dealen var at han skulle stå for aftensmad og jeg skulle lave desserten. Pandekagedejen var hældt på to halvliter colaflasker og jeg var bare klar. Skuffelsen var ikke til at tage fejl af da jeg brændte den ene efter den anden pandekage på. Det samme gentog sig så på andre ture hvor jeg eksperimenterede med mere olie i dejen og smør på min trangia pande. Alt sammen uden held. Konklussionen blev følgende: jeg måtte anskaffe mig en non-stick pande! Herefter blev mit liv lettere. Du kan nok se at meget var på spil og det er følsom at tale om. Nok om mig. Du skal vælge trangia non-stick gryder og pander hvis du vil undgå at maden brænder på uanset hvad. Ulempen er klart den at du kun må bruge redskaber af plast eller træ og at du skal være nænsom med din rengøring. Ikke sand og vand - bare helst vand og sæbe.

Vælg den rigtige trangia brænder

Trangia gasbrænder

Så længe det ikke er hård frost, så er trangia gasbrænder klart den bedste og mest effektive af alle tre brændere. Gas koster ikke ret meget, det vejer ganske lidt, du kan nemt styre temperaturen og så virker det bare. Trangia gasbrænderen gør det meget nemmere at lave mad i det fri og for at få det fulde potentiale ud af det stormkøkken, bør du anskaffe dig en gasbrænder.

Trangia Multi Fuel brænder

Den er MULTI anvendelig og du kan bruge den sammen med diesel, renset bezin, rapsolie og petroleum. Det er ikke alle steder i verden at du kan få gas på dåse og med det gevind som vi har herhjemme. Der er trangia multi fuel brænderen altså suværen i rejse øjemed. Ydermere fungerer den i hård frost, så skal du afsted hvor det bliver rigtig koldt, så vælg denne frem for både sprit og gas.

Trangia spritbrænder

Spritbrænderen er den klassiske brænder der følger med stort set alle trangia stormkøkkenerne. Den er enkelt og billig i brug. Herhjemme er det aldrig et problem at finde sprit i et supermarked og har du god tid, ja så brug spritbrænderen. Flammen kan justeres med simmerringen, men er i bund og grund ikke til det store. Det kræver også lidt træning for at finde ud af hvor meget sprit du skal bruge til de enkelte måltider og ofte må du genfylde undervejs. Der er det så ekstremt vigtigt at du lader brænderen køle helt af inden at du påfylder og tænder den på ny.

Ps. Du kan få direkte besked næste gang der er nyt på bloggen?

Det eneste du skal gøre er at klikke her, så kommer der en tilmeldingsboks frem :) Derudover får du også en rabatkode, der giver dig 100 kroner i rabat, på din første ordre over 699 kroner. Der er mange fordele ved nyhedsbrevet!

Forrige artikel Trangia og Jetboil på lager
Næste artikel Hultafors & Fiskars økser på lager

Tilføj en kommentar

Din kommentar skal godkendes før den bliver vist

*Disse felter skal udfyldes