Det er nemt at bage over bål og Bannock er især nemt at have med at gøre
Det kræver ikke den store ledvogtereksamen for at bage over et bål. Det vigtigste er sådan set bare at du får prøvet det af og selv finder din metode. Får du styr på det, så er du "den bedste bål-buddy i verden" og bliver ikke til at pille ned igen!
Du kan blande en dej ud fra følgende grundopskrift. Hvis du gerne vil have den lidt mere grov, det kan jeg godt lide, så spar på hvedemelet og bland lidt rugmel eller havregryn i.
4 kopper hvedemel
1/2 kop rosiner, tranebær, nødder og hvad du ellers vil tilføje som "ekstre kulør"
4 teskeer bagepulver
2 kopper vand
2 teskeer sukker
1 teske salt
1/4 kop olivenolie. Det giver sprød skorpe og en god krumme.
(psst!...du kan spice blandingen op med lidt kanel eller kardemomme)
Forberedelsen hjemmefra
I naturen er der masser af bakterier og de bliver selvfølgelig dræbt i bålet, men der er alligevel ingen grund til at give eksempelvis jordbakterier alt for gode vilkår. Derfor forbereder du din bannockblanding hjemmefra og har den med i nogle poser. Og flere poser er der en særlig grund til...den får du senere.
Bland alle de tørre ingredienser i én og samme pose
...mel, tranebær, rosiner, nødder, bagepulver, sukker og salt. Det er den tørre blanding og der må gerne være rigeligt af den. Har du for meget med gør det ikke spor, for er du sammen med andre så er det rigtig hyggeligt at være ham/hende der forsyner de andre med lidt hjemmebag. Det er god stil at dele og det smitter som regel :)
Blandingen hældes i en pose med knude på og uden om den kommer du så yderligere 2,3,4 poser, hvoraf det kun er den yderste der bindes løst.
Olivenolie på flaske, men ikke originalflasken - den bliver hjemme
Olien har jeg gerne med i en gammel ½-liters vandflaske (sådan et fra supermarkedet til et par kroner). Den har jeg mast flad og fyldt lidt olie i. Den fylder næsten ikke noget og kan smides ud ved hjemkomst. Måske har du en anden måde at have olie med på?
Tricket med de mange poser
Når du skal lave din bannockblanding, tager du den inderste pose ud og hælder den mængde du nu skal bruge op i en af de andre poser. Resten pakker du væk. Nu skal du sådan set bare tilføje lidt olie og vand til blandingen. Derefter ælter du på livet løs til du har en god dej. Dejen æltes ved at massere posen, for på den måde undgår du snavsede fingre nede i posen. Du behøver ikke at slå knude på posen hvis ellers bare at åbningen er opad. Som hovedregel plejer jeg selv at lave en blanding der er tyk nok til at den ikke flyder, men fugtig nok til at den ikke er fast som en almindelig bolle -eller brøddej.
Sådan undgår at du at bannock brød brænder fast
I mellem den inderste og de yderste poser sørger du at have nogle ark bagepapir med. Bare fold dem godt sammen og tag nogle stykker med. Prøv at fore din gryde eller potte med bagepapiret og tag dig ikke af at det vil folde. Det er jo et firkantet ark du prøvet at stoppe ned i noget der er rundt, så det vil folde! Klem så dejblandingen ud af din pose og ned i din bagform. Ideelt set så bager du dit bannock brød i et eller andet hvor du har et låg til, for du får brug for at kunne vende og dreje dét der skal gøre det ud for at være din ovn.
Hvor langt tid skal bannock bages?
Hmmm, tja....du bager på slum og med mange variabler! Fugtigheden på din blanding, melet du bruger, varmen på bålet, størrelsen på bålet, temperaturen i vejret, hvor ofte du vender gryden osv. osv. Du må prøve dig frem. Regn med +30-60 minutter og måske også mere. Du kan evt. snitte en tynd pind til (afbarkes) og stik den ind i for at se om der følger våd dej med ud på pinden. Det er et tidskrævende arbejde og du skal jævnligt vende gryden for at fordele varmen jævnt. Jo større brød, desto længere tid tager det at bage!
Shortcut til et hurtigere brød
Hvis du bruger en pande kan du reducerer bagetiden en hel del. Igen her skal du vende brødet så snart at skorpen er fast nok til det. Herunder har jeg bag det på en trangia med en teflonpande...uden bagepapir.
God fornøjelse! :)