Gå på bær jagt

Opslået af Nicolai Berg Christensen d.

Gå på bær jagt i det danske efterår

Selvom sommeren er gået på held, har naturen stadig meget at byde på. Diverse bær kan fortsat plukkes i efteråret, hvilket giver anledning til lange gåture og mætte maver - og hvem vil ikke gerne bevæge sig ud i efteråret, hvor træernes blade skifter farve, vinden bliver køligere og man kan mærke, at årstiderne skifter i vores danske land?

Sådan en udflugt giver ligeledes anledning til varme drikke, levende lys og tæpper i lange baner, når man rammer matriklen igen. Alle friluftsentusiaster ved jo, at denne hygge kun er rigtig værdsat, når man har været ude i den friske luft og det bliver kun endnu bedre, hvis man selv har stået for forfriskningerne i form af selvplukkede bær fra skoven.

Bær styrker dit helbred

Bær er ganske vist meget små og der skal spises mange, før de fylder godt i maven. De små frugter skal dog ikke undervurderes! Mange af dem er proppet med flere forskellige vitaminer og hjælper derfor kroppen på mange måder. Kroppen er afhængig af vitaminer og de er lige så vigtige som proteiner, jern, calcium og andre mineraler.

Specielt er mange bær fyldt op med C-vitamin, som unægteligt er med til at forbedre dit immunforsvar - og vi kan jo alle bruge et forbedret immunforsvar, nu hvor vi stille men sikkert går den danske vinter i møde. Foruden at booste dit immunforsvar, er C-vitaminet med til at rense dine tænder, grundet den effekt som vitaminet har på bakterier.

C-vitaminets positive indflydelse stopper ikke her! Vitaminet styrker også kroppens egen produktion af kollagen, som er det stof i kroppen, der holder vores hud ungdommelig. Der er ganske enkelt ingen årsag til ikke at gå på bærjagt i efteråret!

Ved at indtage dine vitaminer i form af naturens små frugter, som endda er økologiske, kan du samtidigt skære ned for brugen af vitaminpiller og andre kosttilskud, som er forarbejdede produkter og derfor sjældent lige så gode som den rette vare.


4 danske efterårsbær

Specielt 4 bærsorter har sæson i efterårsmånederne i Danmark. Hvis du skulle være i tvivl om præcis hvilke bær, der er tal om, og hvor længe de kan plukkes, har vi listet dem op nedenfor.

Brombær: August til oktober

De forgrenede og tornede brombærbuske kan findes næsten overalt i de danske skove og når buskene bliver store, kan de danne et tæt krat. Det kan derfor være besværligt at nå bærerne, men lad dig ikke afskrække - brombærenes søde smag er besværet værd!

Brombærret indeholder A, B, C, E og K-vitamin. Foruden vitaminerne, indeholder bærret også kostfibre og mineraler såsom jern og zink. Disse mineraler er nødvendige, idet de hjælper kroppen med at omsætte proteiner og fedtsyrer.

Tyttebær: August til oktober

Mange tror måske, at tyttebæret kun findes i Sverige, da vi alle forbinder bæret med tilbehøret til de traditionelle svenske köttbullar - men tro om igen! Tyttebær gror lige så frodigt i den danske natur og de kan sagtens spises uden først at blive tilberedt som tilbehør til köttbullar.

Tyttebærret indeholder A, B og C-vitamin samt en masse forskellige mineraler. Bemærkelsesværdigt er det dog, at tyttebærret også er rigt omega-3 fedtsyrer, hvilket vi også finder i fisk og skaldyr. Omega-3 lindrer både sygdomme og inflammation i kroppen og er derfor essentielt.

Hindbær: Juli til september

Du kan finde disse rødlige bær i lyse skove og skovrydninger, hvor buskene kan vokse sig op til 150 meter høje! Vidste du, at hindbærret er opkaldt efter hun-kronhjorten, som også kaldes en "hind". Hjortene elsker nemlig de små røde bær, så bliv ikke chokkeret, hvis din sædvanlige hindbærbusk er blevet spist helt ned til rødderne af de lokale hjorte.

Hindbærret indeholder E og C-vitamin samt antioxidanter, som ikke blot styrker dit immunforsvar men også din hud og dine røde blodceller.

Blåbær: Juli til september

Vidste du, at i Danmark er blåbær mest almindelige i Jylland? Find dem både i skoven og på heden! Bærerne er små, runde og fulde af lilla saft, som springer på hænderne og i munden, når de er modnet perfekt. Frygt ej, dine tænder bliver hvide igen!

Blåbærret indeholder A, B, C og E-vitamin. Yderligere er blåbærret også sprængfyldt med anthocyaniner, som er et stof der er stærkt antiinflammatorisk samtidigt med, at det er en antioxidant. Stoffet styrker synet og beskytter ikke mindst mod demens og alzheimers!

... Så til alle bærelskere og friluftsentusiaster: Held og lykke med bærjagten!


Go to full site