Sanketur ved Stranden - Dette kan du sanke i April.

Opslået af Nicolai Berg Christensen d.

Årets første strand sanketur.

Her i April måned, drog jeg på årets første sanketur ved stranden.
Det er stadig tidligt forår, og vejret skifter fra dag til dag, men planterne skubber på med ukuelig vilje, og der er allerede masser at finde, klar til at spise.

Her vil jeg præsenterer dig for nogle sikre vindere, der er nemme for dig at finde allerde her i April.


Strandkål

Når du har fået øje på den første, er de ret nemme at kende.
De bryder op ad jorden med deres små knyttede lilla skud, og vil over de næste par måneder vokse sig til store stærke kålplanter, med kraftige grågrønne bløde blade, og hvide blomsterstande.
I gamle dage kaldte man planten for 'Aspargesurt'.
Fiskerne blegede stilkene med tang og sand, så den voksede sig lang og bleg, som vi kender fra asparges.

Bladene har en kraftig kål smag, og efter min mening er det kun de spæde skud der er rigtig lækre, eller hvis du er så heldig at finde en plante under en stor bunke tang, så det er bleget.
Længere henne på sæsonen vil de stå med store flotte blomster stande, du kan anvende som broccoli, eller drysser blomsterne over din mad.

Til sidst vil den sætte store kroner med runde frø stande (du kan typiske stadig se dem året efter, hvis en kraftig storm ikke har først dem med sig), når frøstandende står friske og grønne, siges det at de kan nydes som ærter, bare med noget med bid i, dette har jeg dog ikke selv prøvet.

Fødevarestyrelsen anbefaler at du kun indtager den i begrænsede mængder (ca 3 x 30 gram), der er dog ikke rapporteret om akutte forgiftningstilfælde.


Strandbede


Grønne rosetter af spæde strandbeder - lækkert!
Strandbede er forfaderen til de beder vi kender i dag, her er det dog de små blade vi går efter.
De smager fantastisk, jeg er vild med den! Sødt, salt og bittert, alt i en skøn forening. Den har kraftige, på dette tidspunkt, små blade, og er nem at kende.
Når standbeden sætter blomster bliver den i en periode særligt bitter, men hen mod efteråret kan du stadig sanke den med succes, hvor bitterheden er aftaget lidt igen.
Du man bruge strandbedebladene som du vil bruge spinat. Den egnet sig både til at dampe, til at stuve i eksempelvis fløde, sauterer lidt med hvidløg, eller nyde rå i en salat.


Bitte små strandmælde skud

Strandmælde er en af de strandplanter, du ofte nemt kan sanke i rigelige mængder, den er nemlig ret udbredt.
Den vokser ofte i gammelt opskyllet tang, hvor den kan få næring fra.
Tidligt på året, som her i april, er skuddene stadig så må, at den er mest oplagt at bruge som garniture på f.eks en æggemad, et stykke dampet fisk, eller som en del af en salat. Men inden længe vil den stå med sine høje smukke stængler og senere små grønlige blomster.
Det er nemt anvendelig i dit køkken. Den smager af spinat med et lækkert salt strejf, og du kan bruge den på samme måde som du normalt vil anvende spinat, men den egner sig også fint i en pesto.

Tandfri Vårsalat



Tandfri Vårsalat er som regel en af de planter du kan sanke i rigelige mængder på stranden. Den overvintre, hvilket betyder at du kan begynde nænsomt at plukke af den, allerde tidligt på året.
Smagen kender du sikkert allerde fra feldsalat somdu kan købe i de fleste supermarkeder, tandfri vårsalat er nemlig dens vilde fætter, og du kan anvende den på samme måde, som du vil bruge feldsalat.
Det er dog næsten altid sådan med vilde planter, at du får en mere kompleks smag, jord, vejr, himmel og hav, sætter sit aftryk på bedste vis, og giver det hele en ekstra dimension, og så er det jo bare dejligt at spise helt frisk mad man selv har samlet.

Mere Tandfri Vårsalat

Vigtigt at huske når du sanker vilde planter

Det er til stor fornøjelse at sanke vilde planter, urter, frugt, bær, tang ect i naturen. Naturen er gavmild, det eneste den ønsker sig tilbage er respekt, nænsomhed og omsorg, alt sammen til vi bør huske på i vores hverdag, uanset hvad vi foretager os. Vi skal ikke stræbe efter perfektion, men sætte ind hvor vi kan.

Sank kun det du har behov for, er der kun ganske få planter af en art, så lad dem stå, så der kan komme endnu flere til næste år.

Dobbelt tjek de planter du sanker, indtil du er helt sikker på arten.
Planter og urter er fulde af kraft, men det er ikke dem alle vi har godt af at spise.

Jeg vil anbefale at du enten bruger en app, eller støtter dig op af nogle gode bøger, for at få viden, information og inspiration. Det er dejligt at komme ud i naturen og sanke urter og få frisk luft, men det er også skønt at tilbringe en time eller 2 i selskab med en god bog, og blive fyldt med inspiration og viden.

Bøger jeg kan anbefale til dig der vil i gang, eller som gerne vil vide endnu mere.

Spis Strandurter

Oplagt bog til dig der vil en tur på stranden, og sanke vilde planter. Grundig beskrivelse af 30 planeter, og hvordan du kan bruge dem.
Et virkelig godt køb til prisen!

Vorherres Køkkenhave

Vorherres Køkkenhave er en af de bøger, der virkelig står mit hjerte nært.
Udover at være en kanon all round sanke bog, er den så varm og velskrevet, at man kun kan blive glad af at læse den.
Jeg har givet dem som gave til flere af mine nærmeste, og hvergang har jeg fået en super positiv tilbagemelding, den går lige i hjertet på en.

Spiselige Vilde Planter

Bogen er skrevet af Anemette Olesen der har skrevet at hav af bøger om planter, urter og anvendelses muligheder i det hele taget.
Praktisk lille bog, du nemt kan have med ud, og som tager dig trygt igennem de mest gængse planter og urter du vil støde på, samt et par af de mere særlige.


Når du alligevel er der ude, og har kurven med, så husk også at samle de ting op, der IKKE hører til i vores natur, og bortskaf dem på rette vis 😊


Go to full site