vildmarks mad Morgenmad bål mad dutch oven

Vildmarksmad - Hungry man breakfast.
'Onepot' mættende vildmarks morgenmad.


Vi elsker en god solid morgenmad, specielt når vi er i naturen.

Det er så rart at få fyldt godt med brændstof på motoren, så man har energi til en ny dag, og spændende oplevelser.

Med 'Hungry man breakfast', har du et godt og solidt måltid vildmarks mad, der ligger dejligt i maven, og som (næsten) alle kan lide.

Opskriften kan vi desværre ikke tage kredit for.
Efter sigende kommer den fra en kogebog, udgivet af et skovarbejdermuseum i USA.
Det giver god mening, at denne opskrift på vildmarksmad er kommet fra hårdtarbejdende skovarbejdere, den ligger nemlig en god solid bund, og giver energi til mange timer, og så smager det godt.

Vi fik den første gang sammen med nogle venner for et par år siden, og har efterfølgende selv lavet den mange gange.
Hungry man breakfast kan nemlig det hele, det smager godt, er nemt at lave, man kan have ingredienserne med, og så mætter det!
Oplagt morgenmad til eksempelvis en sheltertur, og overnatning i det fri i det hele taget.
Det vejer selvfølgelig lidt at have en dutch oven, eller støbejerns gryde med på tur, derfor er den ikke oplagt til de helt lange vandreture, hvor oppakningen gerne må være ultra let.

Opskrift på Hungry Man Breakfast - 2 personer
Denne vildmarks morgenmad laves bedst i en dutch oven, eller støbejernsgryde med låg.

250 - 300 g bacon i tern.
1 løg (i tern eller tynde skiver)
1 peberfrugt (i tern eller tynde skiver)
1 bk champignon (eller andre spiselige svampe) renset og i skiver (alternativt 1 glas champignon - afdryppet)
1 - 2 fed hvidløg fint hakket.
5 - 6 kartofler (i medium tern)
5 store æg.
1 pose revet cheddar.
salt & peber (evt paprika)

Denne ret laves bedst i en dutch oven, eller støbejerns gryde med låg.
Grunden er at du gerne vil have varme fra alle sider, lige som du får i din oven der hjemme, så du får den lækre blanding af sprøde kartofler, med den bløde smeltede ost over, når din vildmarksmad er færdig.
Du skal ikke have alt for voldsom varme under gryden, men gerne godt med varme på låget.

Sådan gør du:

1: Først skal du have gang i et godt bål, der skal brænde ned til gløder.

2: Stil din dutch oven eller støbejernsgryde i gløderne, og kom dine bacon tern i, så de kan begynde at smide fedtet, så du har det til at stege i.

3: Inden dine bacon tern er helt færdige, skal du have dine champignon/svampe i, sammen med din peberfrugt i tern, så det også kan få lidt farve.

4: Tilsæt hakkede løg, og hakket hvidløg, lad det stege med, til løgene er klare, uden at tage for meget farve. Her er det vigtigt at du rører i gryden løbende, så det ikke brænder på.

5: Tilsæt kartofler i tern, og krydr med salt og peber. Være lidt varsom med saltet, da bacon er salt i sig selv. Du kan altid tilsætte mere salt og peber, når du smager retten til hen mod slutningen.

6: Nu skal retten stå og snurre under låg (med gløder på låget af din dutch oven), til kartoflerne er møre. Det er forskelligt hvor lang tid det tager, alt efter hvor store tern du har lavet. Tjek med din kniv eller gaffel løbende.
For at det ikke brænder på, er det vigtigt at du vender i det under vejs, sørg for at komme godt ned i bunden af gryden.

7: Når kartoflerne er møre, tilsætte de sammen rørte æg. Vend i det et par gange, så det kommer godt rundt. Din hungry man breakfast skal nu snurre under låg i ca 5 minutter, til æggene er tilberedt.

8: Vend nu hele retten godt igennem en sidste gang, og top med revet cheddar ost.
Læg låget (med gløderne oven på) tilbage på gryden, og lad osten gratinerer, det tager kun ganske få minutter.

Retten serveres med ketchup og evt brød, og en god kop bål kaffe.

Hvis du vil gøre det lidt ektra lækkert, kan du med fordel toppe din hungry man breakfast med lidt spiselige vilde urter, jeg synes at især løgkarse (bør ikke serveres for små børn) eller vild sand sennep passer godt, men kun fantasien og smagsløgene sætter grænser.

Velbekomme!


Du kan med fordel læse mere om spiselige vilde urter & planter i disse bøger:

Spiselige vilde planter
Vorherres køkkenhave

Hvis du har lyst til at dele din yndlings vildmarksmad med os, så send og endelig en mail, eller giv og et kald, så vil vi meget gerne lægge det op på bloggen her, så alle kan få glæde af det 😋

Your text

You can use this text to write about your brand.