Birkesaft » Sådan tapper du saft fra birketræer

Opslået af Nicolai Berg Christensen d.

April måned er dér hvor du kan tage ud og nyde birkesaften, direkte i naturen. Birkesaft kan tappes af træet på flere måder – den første metode er den mest nænsomme mod træet. Tapningen skal foregå inden at træet sætter friske skud eller meget kort tid efter. nå først der er kommet skud på, går der ikke lang tid før løbet kørt. Kig efter et træ med en stor krone, for vælger du et for lille et, risikerer du at din tapning slår træet ihjel. Tøm beholderne hver dag da træet nemt producerer et sted mellem 5-15 liter i døgnet.

Andre læste også: Sådan laver du hjemmelavet Beef Jerky og alle vil elske dig!

Bor er hul på op til 1 cm i bredden og ca 10 cm i dybden. Bor hullet skråt og så tæt på jorden som muligt for at sikre kraftig “saft tryk”. Skyl hullet efter for at undgå savsmuld og andet snavs fra fx. boret. Mine bor har tendens til at smitte af med noget sort materiale og det er ikke så sjovt at få ned i sin saft. I hullet stikker du en så så en slange ind og den må meget gerne matche i diameteren. Slangen fører du så ned i en beholder hvor indgangshullet også matcher slangens tykkelse. Har du ikke en slange, så kan du også bruge et sugerør, men igen så er saft strømmen mindre.

  • Saften indeholder 99% vand. Resten er glukose, fruktose, frugtsyre, aminosyre, C-vitamin, mineralerne jern, natrium, zink, mangan, magnesium, fosfor, kalcium og kalium.

Når du er færdig med at tappe er det vigtigt at du lukker hullet igen. Tag en gren og snit en prop som du banker i hullet. Hvis du laver for mange huller i træet og tapper af det mange gange det samme år så kan træet i værste fald gå ud. De næste to år tapper du af andre træer så du ikke “stresser” det du lige har tappet fra.

Husk at du ud over at drikke birkesaften også kan lave sirup ud af den. Ved at koge 5 liter saft ind, kan du lave ca. 50 ml sirup. Hav god tålmodighed for det tager en tre-fire-fem timer at koge birkesaften ind til sirup. I den sidste fase skal du være meget opmærksom, for hvis først siruppen karamelliserer kan du starte forfra... det er lidt ærgerligt efter så meget arbejde.

Andre læste også: Sådan bager du brød på bål - et sikkert hit i campen blandt venner!

Når du er færdig med at koge birkesaften ind og har fået lavet det til sirup, kan du med fordel bage en stak pandekager og nyde siruppen dertil.


Go to full site