Lav din egen kniv - Simpel metode.
|
|
Tid til at læse 6 min
|
|
Tid til at læse 6 min
Det kan virke uoverskueligt at gå i gang med at lave sin egen kniv.
Man kan se forskellige you-tube videoer, hvor knivmagere smeder og skæfter deres egene designede knive. Nogle af dem meget flotte og kunstfærdige.
Det kan måske være lidt intimiderende og tage modet fra en, hvis man overvejer at prøve selv.
Denne tekst er skrevet for at vise dig, at man med en enkel metode, godt kan lave en ganske udemærket kniv selv.
Metoden er yderligere fordelagtigt fordi du ikke skal bruge stort værksted, eller speciel værktøj. Du behøver ikke engang at bruge lim for at få bladet til at side fast.
Metoden fungerer helt kort ved at du bore et hul i en træklods, putter knivbladet i hullet, og slår en kile på hver side.
Her er hvad du skal bruge for at komme igang:
-Et fabriksfremstillet knivblad
med "Rattail", eller "smal tange". (den del af knivbladet der er inde i håndtaget).
-Et tørt stykke træ
Træ sorten bestemmer du selv
-En snitte kniv,
(hvis du ikke har en anden kniv, så kan det faktisk lade sig gøre at bruge knivbladet). Mere om det til sidst i teksten.
-Bor og boremaskine, eller håndsving
Hvis du ikke har mulighed for strøm.
Måske skal du bruge 2 bor i forskellig størrelse
-en linial eller skydelære
En tommestok kan også bruges, men er mindre præcis
Hvis ikke jeg har nogle af delene? mere om det tl sidst i teksten.
-Evt. et lille stykke fatwood
Det er en mulighed men kan også godt laves uden.
Sæt et mærke på din klods hvor hullet skal være. Hvis du har en firkantet klods, kan du evt. slå streger fra hjørnerne, så har du et centerpunkt.
Nu skal du bore hullet.
Her er det vigtigt at du får boret hullet lige ned i klodsen, hvis hullet bores for skævt, vil dit knivblad også "komme skævt ud af grebet".
Den sikreste metode er at bruge en borestand, men hvis du ikke har det, så kan det sagtens lade sig gøre med dit øjemål. Skulle du komme til at bore lidt skævt, så er der også råd for det. Det kigger vi på senere.
Det er helt klart en fordel at sætte klodsen fast, få evt. en anden person til at holde den fast. Det er muligt at spænde noget fast uden moderne hjælpemidler, fx. til et træ, en hjemmelavet arbejdsbænk eller lign. Mere om det i et senere blogindlæg.
Tangen på dit knivblad skal være ca. ⅔ nede i skæftet.
Hvis dit knivblad har en meget lang "Tange"/"Rattail"/"sticktang", så kan den let knækkes af, eller skæres af.
På de fleste kniveblade er klingen hærdet således, at man let kan knække enden af bladet, hvis det får en shockpåvirkning.
Det kan fx. gøres ved at ligge bladet på en kant, og slå på den yderste del.
Pas på dit hånd! brug en hanske, eller en klods til at holde klingen med.
Hvis du har en skruetvinge eller skruestik til rådighed, så brug den, det er mere sikkert.
Hvis du ikke har mod på at knække den af så tag en nedstryger eller en vinkelsliber som sidste mulighed, det vigtige her er at kniv tangen forbliver kold underskæring med vinkelsliber.
For at lave den bedste tilpasning til knivbladet, måles den del af knivbladet tange der tættest på selve knivbladet. Oppe ved bladets “skuldre". Det er ikke selve “skuldrene” der skal måles!
Nu har du målet på dit hul, som du skal bore i klodsen.
Find et bor med dette mål, evt. et bor der er 0,5 mm. mindre, så bliver tilpasningen mere præcis og stram.
De fleste knivblade smaller til ned imod enden af bladet. (den del der er inde i grebet).
Derfor behøver hullet heller ikke være lige bredt hele vejen ned i klodsen, bor den sidste del af hullet med et smallere bor!
Klingen kommer til at side bedre i klodsen, uden at kunne vrikke frem og tilbage.
Spring ikke over hvor gærdet er lavest!
Du kan faktisk slippe helt for at bruge lim, hvis du bruger tid på denne del af processen.
Nu kan du afprøve bladet i klodsen.
Der kan blive brug for at give et lille slag på enden af klodsen, når klingen sættes på plads. Sørg for at klingen sidder lige, inden du slår den på plads.
Knivspidsen stikkes ned i en træklods, så ødelægger du hverken kniv eller bord.
Slå ikke alt for hårdt, da skæftet i så fald vil kunne flække!
Udformning af skæftet:
Der er to muligheder.
Du kan begynde at udforme skæftet nu, inden du sætter bladet fast. Anbefales!
Husk løbende under udformningen at afprøve bladet i klodsen. Det er nemlig nu du skal tage højde for, hvis du har boret hullet i klodsen skævt.
Snit klodsen til så bladet stikker lige ud af klodsen!
Hvis bladet er skævt, vil du have brug for at skulle snitte af klodsen to steder. Der skal fjernes på siderne af kniven.
På en af siderne ned imod bladet, og på enden på modsatte side. Altså diagonalt over for hinanden! På denne måde skulle du gerne kunne rette evt. skævheder.
Når du snitter klodsen til før end bladet sidder fast, er der en ulempe.
Ulempen ved denne metode kan være, at der ikke er så meget at holde i under arbejdet.
Derfor kan du evt. lave grebet for langt med vilje, og til sidst i processen afkorte det.
Metode nr. 2. er at du sætter bladet fast med det samme. Herefter ligger du et lag tape på klingen, så kan du holde fast i bladet.
Ulempen ved denne metode er, at du kommer til at snitte ned i klingen igennem tapen. Herved kommer du til at lave hakker i æggen på din snittekniv.
Hvorom alting er, så er der her et par råd i forhold til udformning:
Det er aldrig nemt at snitte noget rundt, start derfor altid med at snitte hjørner. Først firkantet, når hjørnerne snittets af noget firkantet, så bliver det syv kantet osv.
Du han bedre holde dimensioner og overblik på denne måde. Hvis det er din første kniv, så vælg en simpel udformning.
Kniven vil være brugbar til mange formål.
Nu kan du begynde at fjerne alle fasetter og snittelinjer i træet. Grebet vil efterhånden fremstå mere glat og ensformet.
Hvordan sættes bladet fast?
Du skal nu fremstille de to kiler der skal være på hver sin side af knivbladet.
Kilerne skal være fremstillet så præcist så muligt.
De skal være præcis så store at de holder bladet fast, men ikke så store at de flækker dit greb.
Kilerne kan fremstilles i hårdt træ, de er flade ind imod knivbladet, men skrå på ydersiden for at kunne passe til dit hul i klodsen.
Hvis du kan skaffe Fatwood til at fremstille kilen af er det optimalt (harepiks mættet træ). Fatwood er modstanddigtigt over for fugt/råd.
Fatwood har en fedtet overflade, som vil hjælpe med at få det hele til at side fast.
Hvis du bruge almindeligt træ til dine Kiler, kan du bruge en smule trælim i dit hul for at være på den sikre side. Det er dog ikke nødvendigt hvis du har lavet dit for arbejde ordentligt.
Bank nu kilerne forsigtigt på plads.
Brug evt. en træ pind eller træklods til formålet. På den måde undgår du at lave ridsemærker på siden af dit knivblad!
Hvis du bruger en hammer, så sørg for at maske dit knivblad af med tape.
Det er meget vigtigt at du ikke slår for hårdt på dine kiler! de skal meget gerne synke ned i klodsen uden stort besvær.
For meget kraft vil resultere i en flækket klods.
Nu er din kniv sådan set færdig.
Der kan være brug for den sidste tilpasning med din snittekniv. Måske skal der skæres lidt af dine kiler. måske ligeledes ved kanten ud til bladet?
Pas på din snittekniv, så du ikke får den hakket!
Hvis kilerne ikke stikker for langt ud af grebet, så kan du også lade dem side.
Det er en smagssag og afgøres af dine egne præferencer.
Hvis du lader kilerne stikke lidt ud, vil du senere kunne slå dem yderligere ned, hvis nu der skulle opstå løshed. Eller hvis du vil skifte til et ensartet knivblad.
Din egen kniv er færdig!
billede nr 3...........
Den er enkel, meget brugbar, men frem for alt, så har du selv lavet den.
Smør evt. olie på skæftet, så er det beskyttet imod fugt.
Tillykke!
Nårh ja…! vi lovede for øvrigt at fortælle om, hvad du skulle gøre hvis du kun havde knivbladet, og ikke kniv nr. 2.
Du kan skabe et midlertidigt greb, hvis du har snor eller tape til rådighed. Evt. begge dele.
Vikl snor stramt om den smalle tange, herved har du et midlertigdigt greb. Isoleringtape kan evt. vikles udenom snoren, tapen kan strække sig og holder på snoromviklingen. Snoren kunne fx. være dit snørrerbånd.
Her følger nogle eksempel på hvordan kniven også kunne se ud
Rigtig god fornøjelse :-)