Snobrødsdej

Jeg er enormt stor fan af snobrød og har derfor eksperimenteret med mange variationer af snobrødsdej. En helt almindelig, simpel snobrødsdej er som et blankt lærred (måske sat lidt på spidsen) – det venter bare på at du kan udfolde din kreativitet og teste nye, spændende og lækre varianter. Ligesom så mange andre, er jeg vokset op med gode minder fra spejdertiden. Jeg har mange gange siddet omkring et lejrbål, sammen med vennerne, og hver med vores pind og en rundhåndet klump snobrødsdej, godt viklet rundt om enden. Hvem kunne lave det bedste uden at brænde det helt af!?

Andre læste også: Pandekager på bål for 2-personer

Snobrød er på ingen måde en ret, der udfordrer dig gastronomisk eller tager timer at forberede. Til gengæld er den hurtig at klaske sammen og danner rammerne omkring en hyggelig aften med masser af god stemning og nostalgi ude i skoven. Selvom halvdelen af charmen ved at få snobrød handler om processen op til at det er tid til at spise, så kan man sagtens raffinere sin snobrødsdej i præcis den retning, man har lyst til. 😃

snobrødsdej til snobrød

Opskrift på snobrødsdej

Det er såre simpelt at smide en standard snobrødsdej sammen. Skåret ind til benet er der blot 4 ingredienser; vand, mel, gær og salt. Men hvorfor stoppe der? Det er virkeligt kun fantasien der sætter grænserne for om dit snobrød skal være standard, snack, dessert eller et helt festmåltid! Las os prøve at se på variationer af de fire ingredienser der udgør snobrødsdejen:

Vand: I stedet for vand, kan du med fordel bruge mælk og rigtig gerne sødmælk for at give en mere fyldig smag til dit snobrød. Væsken danner bindevævet i dejen og er en af de ingredienser, som du kan skrue på for at få den helt rigtige konsistens. En smule smeltet smør i dejen er også en mulighed, hvis man virkelig vil forkæle sig selv og andre.

Mel: Hvedemel er den klassiske variant af mel til snobrødsdej, men det skal ikke afholde dig fra at teste andre typer...og sørg nu for at det er ØKOLOGISK. Det giver bare en bedre hævning. Hvis du vil have mere tekstur i dejen, kan man udskifte eller supplere hvedemelet med både fuldkornshvedemel og/eller grahamsmel. Er snobrødsdejen for klistret tilsætter man blot en smule ekstra mel, indtil dejen slipper fingrene.

Gær: Gæren giver en dejlig, luftig snobrødsdej. Især når det får tid til at hæve ved en temperatur så tæt på 36-37° som muligt. Det giver mere og bedre dej, til at lave snobrød af. Og som vi alle ved – mere snobrød = mere hygge. Man kan skifte gæren ud med bagepulver, hvis man helst vil undgå gær. Husk igen den økologiske variant. Det er begrænset hvad den koster ekstra, men det giver en bedre smag, bedre hævning og god følelse i kroppen.

Salt: Salt forstærker smagen i dit snobrød og hjælper med til at give brødet en flot, gylden kulør når det bages over bålet. Det er ikke meget salt, som skal bruges og det kan også suppleres med en smule sukker – især hvis du vil gå i retning af en mere sød variant af snobrød, som jeg kommer ind på senere.

Psssst..... du kan også bruge bålet til andre ting ;)

 

Snobrødsdejen er klar

 

 

En simpel opskrift på snobrødsdej til 4 personer kan se således ud:

2,5 dl letmælk

500g hvedemel

25g gær

25g smør

1 tsk salt

Tip: Hvis du skal lave til flere end fire personer, kan du blot divideren mængden ovenover og gange op med det antal personer du skal lave til.

Fremgangsmåde: Det er en god idé at lave snobrødet i god tid, inden I skal ud ad døren. Både fordi snobrødsdejen skal have tid til at hæve, men også fordi at så er der ro på til at pakke de andre ting, som skal med på turen.

Start med at smelte smørret i en gryde. Så snart det er smeltet hælder du mælken over og blander det godt sammen. Køl det ned til omkring 40° - når det hverken føles koldt eller varmt mod fingeren. Hæld det over i en skål og smuldr gæren i blandingen. Når gæren er opløst, tilsættes mel og saltet og så skal der ellers æltes! Lad snobrødsdejen hæve i mindst en time med et let fugtet viskestykke over. Derefter vil dejen se ud som på billedet.

snobrødsdej

Når I sidder klar ved bålet, fordeles dejen ud til hver, formes til pølser og snores rundt om en god pind – dem kommer jeg ind på lidt længere nede.

Variationer af snobrødsdej 🥖

Nu hvor vi har snakket om den klassiske snobrødsdej, er det tid til at vende alle de lækre muligheder for at toptune dit snobrød! For der er rigtig mange muligheder for både at tilføje ingredienser til snobrødsdejen og til de færdige snobrød.

Snobrødsdejen kan beriges med mange forskellige smagsnuancer inden det bliver snoet om pinden. Af egen erfaring kan jeg kort nævne; revet ost, honning, hakket chokolade eller alle mulige, forskellige krydderier og krydderurter. Hakket og stegt bacon eller chorizo er også virkeligt lækre muligheder for et virkelig godt snobrød! Det er virkelig sjovt og hyggeligt at eksperimentere og finde sin egen favorit!

Når snobrødet bliver snoet om pinden, er det smart at sørge for at sætte en god klump dej ude i enden. På den måde kan man forsigtigt trække snobrødet af pinden, når det er færdigbagt. Tænk fransk hotdogbrød – bare 100 gange bedre!

Hvad smager godt i snobrød? 🍫

Hullet kan fyldes op med mange lækre ting. Her er nogle forslag.

  • en stegt pølse du lige har ristet på bålet og lidt ketchup
  • marmelade
  • en smørklat og kanelsukker
  • pålægschokolade der er knækket på langt. Det gør det let at "drysse ned i" (eller del den og læg det i som på billedet herunder)
  • eller vær en lille gris og bare dyp i et stort glas nutella.
snobrødsdej med chokolade

    Snobrødspind

    Hvilken type pind skal man så bruge til at sno sin snobrødsdej om? Det er nemlig langt fra lige meget, da nogle sorter træ har forskellige måder at reagere på varme og andre kan afgive smag til snobrødet. Pinden skal findes i skoven og forberedes selv, for at få den helt autentiske oplevelse.

    Gode træsorter, som skal nævnes, er hassel, bøg, eg, ahorn, birk, pil eller frugttræer. Gran er ubrugeligt i denne forbindelse, da snobrødet får en rigtig grim smag. Sørg for at pinden har en god tykkelse. Der skal sidde en rundhåndet klump dej i enden, så det nytter ikke at den er for tynd til at holde vægten af snobrødsdejen. Husk også, hvis du har planer om at putte en pølse eller lignende i snobrødet, så skal pindens tykkelse være derefter. Samtidigt skal den have en god længde, så du ikke sidder ubehageligt tæt på bålet.

    Fjern barken eller snit pinden i den ende hvor snobrødsdejen skal sidde, før brug. Lad gerne pinden tørre lidt ud, inden dejen snos rund om den afbarkede ende.

    Eller.....bambuspinde købt i et byggemarked. De er stærke og måske lettere at anskaffe, hvis du ikke har så meget tid og bare skal lave en hurtig omgang i baghaven.

    snobrødspinde og snobrødsdej

    Båltyper til snobrød 🔥

    Det er en god idé at begynde at bygge bålet i god tid, før snobrødet skal over ilden. Gerne en time før, for så når flammerne at lægge sig og I kan bage jeres snobrød over de varme gløder, uden at brødet bliver sodet udenpå af flammerne.

    Læs også: Pandekageopskrift på bål for 2 personer

    Pagodebål er særligt at foretrække, da det hurtigt bliver til gløder.

    På den måde undgår man brændt brød, som stadig er ubagt indeni, men derimod får du et lækkert, gyldent snobrød med en sprød skorpe. Snobrødet er færdigt, hvis det lyder hult når man banker forsigtigt på det – pas på du ikke brænder fingrene, jeg taler af erfaring! Twist snobrødet en omgang, mens du trækker det af pinden og så er du klar til at spise dejlig, varm snobrød under den åbne himmel.

    snobrødsdej

     

    Your text

    You can use this text to write about your brand.