Spisekastanjer over bål Vildmarks mad

Spise Kastanjer over bål.
Ristede kastanjer på 2 måder over åben ild.

En af efterårets lækre (gratis) delikatesser er efter vores mening spisekastanjer, eller ægte kastanjer, som de også hedder, og de er perfekte at tilberede over bål, ægte 'vildmarksmad', du nemt kan sanke her i Danmark i efteråret.

Spise kastanjer er en delikatesse, de er bløde og lækre når de er tilberedt, med en lækker smag af nødder og natur - på den gode måde!

Hvis du ikke har mod på at finde dem selv, kan du købe spise kastanjer i stort set alle velassorterede supermarkeder her om efteråret, de er dog nok ikke høstet her i Danmark, men f.eks. i Frankrig, men derfor smager de jo skønt alligevel.

Spisekastanjer støder jeg desværre ikke så ofte på i skoven, til gengæld finder man dem ofte i parker, på kirkegårde ved offentlige institutioner og lign. Hvis det er lige ud til en stor trafikeret vej, så søg et andet sted, og så kan du lige give dem en vaske tur, inden du tilbereder dem over bålet.

Jeg er så heldig at min far har en kæmpe stort gammelt spise kastanje træ i sin have, og der er mere end nok til alle.

Hvordan keder jeg forskel på spisekastanjer og heste kastanjer?

Du kan kende spise kastanjerne, fra heste kastanjerne på antallet af pigge.
På spise kastanjer sidder piggene meget tæt, de er lange, og der er MANGE af dem, på heste kastanjer (dem du kan lave kastanje dyr ud af) sidder de meget mere spredt og er kortere.
Heste kastanjer kan IKKE spise, det er kun ægte kastanjer / spise kastanjer du kan tilberede. Bemærk at folk og dyr der ikke tåler nødder, højst sandsynligt heller ikke tåler spise kastanjer.

For alle os andre er de bestemt værd at sætte tænderne i, og de er tilmed utroligt nemme at tilberede over åben i, og så smager de himmelsk!


Her får du 2 opskrifter/tilberedningsmetoder på spisekastanjer over bål.

Tørristede spise kastanjer over bål.

Spise kastanjer over bål ristede kastanjer over ild


Her skal du bruge en bål gryde eller pande, gerne i støbejern.

Spise kastanjer.
1 kniv til at snitte et kryds i toppen.
Salt og smør til servering.

Dit bål skal brænde ned til gløder, inden du går i gang, og varmen skal ikke være alt for voldsom.
Du kan godt stille din pande eller gryde direkte i gløderne, men det er nemmest hvis du har en bålgrill at stille panden på, så du bedre kan styre varmen.

Klargør dine spisekastanjer ved at fjerne de få ‘hår’ i toppen af spisekastanjen, og skær et kryds i toppen.
Det er vigtigt at du husker at skære et kryds i kastanjen, da den ellers vi springe under tilberedning.

Spise kastanjer over bål ristede kastanjer over ild vildmarksmad

Sæt panden eller gryden over gløderne, når du har det ønskede antal klargjorte antal spisekastanjer, klar på panden.
Rist spisekastanjerne ved lav varme i ca 20 min, vend dem jævnligt på panden.
Når spisekastanjerne har fået lidt farve, og har åbnet sig, så er de klar.

Inden servering skal du pille skallen af de varme kastanjer, samt fjerne så meget som du nu kan, af den hinde der sidder om kastanjen, den kan nemlig være en smule bitter.

Nyd de varme spisekastanjer, med koldt smør og salt på.
De går i øvrigt fint med et glas rødvin, eller en god øl, eller æblemost.

Pillede spisekastanjer - ristet i smør og salt.

Spise kastanjer over bål ristede kastanjer i smør ild vildmarksmad


Her skal du bruge en bål gryde eller pande.
Spise kastanjer.
1 kniv.
Salt og smør til tilberedning.

Igen skal dit bål helst brænde ned til gløder, inden du går i gang, og varmen skal ikke være alt for voldsom.
Dine kastanjer skal nok tage farve, men du vil gerne have dem varme og tilberedt hele vejen igennem, så heller lav varme, og længere tid.
Når du har pillet dine spisekastanjer, inden du tilbereder dem over bålet, så skal de have kortere tid. Alt efter varmen under panden, skal de have ca 10 - 15 minutter.
Du kan sagtens stille din bålgryde eller støbejernspande direkte i gløderne, men det er lidt nemmere at styre, hvis du har den på en bålgrill.

Når kastanjerne er tilberedt på den måde, er de klar til at sætte tænderne i med det samme, og skal ikke pilles yderligere.

Server dem evt med lidt ekstra koldt smør og salt, et dejligt glas rødvin eller æblemost, og evt en skive godt groft brød.

Spise kastanjer over bål ristede kastanjer smør ild vildmarksmad


Rigtig god fornøjelse, og velbekomme! 

Your text

You can use this text to write about your brand.