Sanke sanketur vildmarksmad svampe

Svampe som vildmarksmad

Svampesæsonen er startet og hele efteråret er skoven et levende spisekammer! Har du ikke selv plukket vilde svampe før, er det selvfølgelig først og fremmest vigtigt at vide, hvilke svampe er giftige og hvilke er spiselige. Hvis du finder dig selv være i tvivl om, hvorvidt svampene, du har fundet, er spiselige, er det altid bedre at lade være og finde på noget andet.
Vi giver dig en hjælpende hånd, hvis du skulle være nysgerrig på at inddrage svampe i din vildmarksmad. Både kantareller og Karl Johan er svampe er nogle af de mest almindelige at finde i efterårsmånederne. Læs videre og bliv klogere på, hvordan du kan genkende dem!

Orange (almindelig) kantarel
Sanke Svampe Vildmarksmad Kantarel
Svampen er gulligt orange og dens hat er mellem 3-10 centimeter i diameter. Hatten er altid fast med en bølget kant og ofte kan den føles en smule fedtet. Kantarellens hat bliver med tiden ujævn, hvor den er nedtrykket i midten.
Under 
hatten har svampen gule riller der går langt ned af stokken, som har samme farve som resten af svampen og normalt er omkring 2 cm i diameter. Svampen er op til 8 cm høj og sjældent mere.
Hvis du finder en kantarel, som er mere bleg i farven, er du stødt på den lækre bleg kantarel. Denne er kraftigere i smagen og ofte med en tykkere stok, som er brun ved foden. Kantarellerne kan du støde på helt ind til januar måned.

Karl Johan
Sanke Svampe Vildmarksmad Karl Johan
Når vi rammer oktober, popper svampene for alvor op fra jorden og det er derfor specielt vigtigt i denne tid, at være opmærksom på hvilke svampe du plukker. Derfor er Karl Johan svampen en god variant (foruden kantarellerne) at være på jagt efter. Den er ikke nem at tage fejl af og du gør, er det højest sandsynligt en galderørhat, som ikke er giftig men smager bittert. Tjek at hatten på svampen, du har fundet, er fedtet - så er det sandsynligvis en Karl Johan og ikke en galderørhat.

Normalt er Karl Johan svampens hat 10-15 cm i diameter og gråligt brun. Stokken er lysebrun eller hvid og har ofte et lille hvidt net omkring sig, hvilket er et af svampens kendetegn. Svampens underside er hvid, gullig eller grønlig, alt afhængig af hvor gammel den er. Karl Johan bliver op til ca. 10 cm høj.

Tilberedning af svampe

Grundet svampenes lækre og fyldige smag, er det nok bare at stege dem på en pande i en smule olie eller smør med salt og peber, hvilket også gør svampene til den perfekte vildmarks mad. Hvis du har lyst til at prøve noget andet, kan du forsøge dig med at stege dem i en smule citronsaft. Du vil uden tvivl blive imponeret over, hvor lidt der skal til, for at disse vilde svampe smager absolut fantastisk. Drys dem ovenpå fiskesuppen eller servér dem som tilbehør til en stegt fiskefilet for ekstra lækker vildmarks mad. Velbekomme!

Har du fået mod på at sanke svampe selv?
Så kan du drage stor fordel af at have en svampebog bog med i din sanke kurv, samme med en svampe kniv.
Danmark byder på mange spiselige planter

Vi kan varmt anbefale:

Bog Spiselige svampe i naturen til kun 99 kr.
Svampekniv fra Mora of Sweden til kun 259 kr.

 

Your text

You can use this text to write about your brand.