Kylling over bål aka pip-på-pind

Kylling over bål aka pip-på-pind

Der findes ikke noget mere fortryllende end madlavning over bål. Der er dog én ret som jeg stadig synes overgår mange andre retter og det er kylling over bål. Jeg plejer at kalde det for "pip-på-pind", da det bare ligger bedre i munden og får folk til at smile.

Hvordan laver man så kylling over bål?

Fremgangsmåden er i bund og grund ganske enkel, men alt efter tid og lyst, så kan du skrue op og ned for kompleksiteten. Du skal naturligvis have en kylling med og i eksemplet her er det indkøbt en fætter på 1.200 gram. Derudover skal du så igang med at skære, hugge og snitte. Selve opstillingen er næsten det sjoveste og samtidig den del der tager en del krudt og energi. Spis noget mad og snack den godt når du hygger dig med projektet. På den måde bliver kylling over bål en sjov aktivitet der også stimulere dine små grå på en anden måde.

Andre læste også: Sådan laver du hjemmelavet Beef Jerky

Obs: Ved at >> klikke her << kan du få direkte besked næste gang der er fede guides på bloggen.

Hvor langt tid tager det at lave pip-på-pind?

Jo større den er, desto længere tid tager det. Vores kylling var færdig og velsmagende på godt tre timer. Det kan man dog ikke bruge til ret meget, for vind og vejr spiller en kæmpe rolle. Det samme gør dine evner som bålmester, hvor hårdt du fyrer osv. Egne erfaringer viser dog at det tager mellem 3-4 timer og at man skal vende kyllingen for hver femten minutter.

Flammer eller gløder?

Uanset hvad så får du flammer, for du laver jo bål....ik'!? Gløderne er også gode, for de sikrer en fast og mere ensartet varme. Den skal være forholdvis kraftig. Flammerne kan godt blusse op når fedtet fra kyllingen drypper ned og det gør ikke noget. Stikker du hånden ind under kyllingen, skal det blive ubehageligt ret hurtigt. Ellers får den ikke nok.

konstruktionen til kylling over bål

Kylling over bål

For at lave selve rotisserie setup-et skal du bruge følgende

  1. En lang og forholdvis lige gren. ca 35-45 mm i tykkelsen. Det er den som kyllingen skal monteres på.
  2. En Y-formet gren som udgør den ene af de to holdere.
  3. En lige og tyk gren. Det er den som du ser på billedet ovenover.

1#. Den skal afbarkes og hvis du har en kniv hvor bagsiden har en ret kant, kan du nemt skrabe barken af. Årsagen til at barken skal af, er fordi at træet er rent inde under barken. Kyllingen skal ud over grenen og hvis du kører en gren igennem med bark på, ja så fører du en masse bakterier med ind i kyllingen.

LÆS OGSÅ: Bag lækkert Bannock brød på bålet - se guiden her

Den firkantede form laver du ved at save ind med din foldesav. Vi brugte en Bacho laplander. Skær 3 x 4 snit og stem så du med din kniv ved hjælp af "baton" teknikken. Du finder et hav a videoer på Youtube der demonstrere dette. Alternativt snitter du dig frem til den firkantede form, men det tager tiiiiiid!

2# Den Y-formede gren spidser du til og hamrer den i jorden. Det er den mest enkle del af hele setup'et. Den rigtige højde afhænger af hvor stort et bål du laver. Vores vandrette gren var ca 40 cm. over terræn.

3#. Den lige og tykke gren spidser du også til, akkurat som den Y-formede. Inden at du begynder at lave hakket ned i den, så hamrer du den godt i jorden. Herefter saver du to krydser ned forbi hinanden og til slut to snit lige ned. På den måde får du et firmantet facon hvor de kun er en lille spids i bunden der peger op.

kylling over bål - konstruktionen

Når kyllingen skal monteres er det vigtigt at...

Du sikrer dig at den ikke skøjter rundt. Der er mange forskellige tricks til dette og den sikre løsning er at kører én eller to pinde igennem den. Skudsikker løsning er så at køre tværpindene HELT igennem, både den tykke gren og kyllingen. Det gjorde vi, men i mange tilfælde kan mindre også gøre det.

Kylling over bål er færdig når saften er klar

Samme regler som derhjemme. Løber der blod ud af den når du skærer i den, så er de dyret ikke helt dødt og du risikerer at få ondt i mavsen. Køb salmonellafri fjerkræ og sørg for at hånd en så god håndhygiejne som muligt. 

Som altid gælder A.S.F princippet = Almindelig Sund Fornuft.

Bonus info

Du behøver ikke nødvendigvis at krydre dyret, men salt og peber har aldrig gjort nogen fortræd. Bålet i sig selv bidrager med en skøn smag. I skovens dybe stille ro finder du ofte en masse ramsløg og det smager også godt! Pluk ramløg i skovbunden og hak det fint. Bland det med smør og stik det så forsigtigt ind under skindet. Det giver et lækkert sprødt skind og en hvidløg smag, uden den efterfølgende dårlige ånde.

- Bon appetit

Vil du gerne have besked næste gang der er nye blogindlæg?

Ps. Du kan få direkte besked næste gang der er nyt på bloggen?

Det eneste du skal gøre er at klikke her, så kommer der en tilmeldingsboks frem :) Derudover får du også en rabatkode, der giver dig 100 kroner i rabat, på din første ordre over 699 kroner. Der er mange fordele ved nyhedsbrevet!

Forrige artikel De korte ture i skoven er oftest de bedste
Næste artikel Brændenældesuppe med bacon

Kommentarer

Survivalstore.dk - September 28, 2017

Alt andet end fyr og gran. Om du bruger eg, bøg, ask, birk betyder ikke det store. Bare hold dig fra nåletræerne. De kan nemlig godt give noget uønsket smag.

Michael - September 5, 2017

Hvilke træsort kan man bedst anvende til pinden, der går gennem kyllingen. Jeg tænker det skal være noget uden for meget harpiks.

Tilføj en kommentar

Din kommentar skal godkendes før den bliver vist

*Disse felter skal udfyldes